misterij

Je li Edward Snowden ubijen?

Vijesti / Flash | 07. 08. 2016. u 07:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon emitiranja šifrirane poruke od 64 znaka, mogućeg ključa za kodiranje, internet zajednica se boji da je Edward Snowden ubijen ili zarobljen. To bi moglo rezultirati kao okidač za otkrivanje još više američkih nacionalnih tajnih dokumenata, piše Sputnik.

Dokumenti koje je objavio bivši radnik NSA Edward Snowden otkrivaju da ta tajna služba ima tehnologiju za pretvaranje snimljenih razgovora u tekst u kojem se mogu tražiti riječi kao što su detonator, Bagdad, Musharaf.

U petak uvečer, čuveni zviždač je na svom Twitter profilu napisao kodiranu poruku od 64 znaka, a ubrzo zatim ju je izbrisao zajedno sa misterioznim upozorenjem sa početka tjedna „Vrijeme je“, nakon koje su ga kontaktirale njegove kolege iz bivše firme.

Na internetu se spekulira da bi poruka mogla biti za dešifriranje velikog curenja dokumenata i da bi mogla biti „okidač“ koji je podešen da reagira u slučaju da je Snowden ubijen ili zarobljen.

Taj „okidač“ je poruka koja se podešava da bude automatski poslana ukoliko se korisnik profila redovno ne ulogira na svoj profil. Uzbunjivač je priznao da je distribuirao šifrirane dokumente novinarima i suradnicima koji još uvijek nisu objavljeni i u Snowdenovom slučaju „okidač“ bi mogao biti ključ za dešifriranje tih dokumenata.

Progfil Edwarda Snowdena na Twitteru miruje vec´ 24 sata, što je mnogo za tog zviždača, ali je zanimljivo da je pažnja javnosti usmjerena na njegovo stanje.

Šifrirana poruka od 64 znaka izgleda isključuje prvobitnu teoriju da je telefon sam u džepu otkucao poruku, vec´ se čini da je u pitanju algoritam koji se koristi kao potpis za dokumente ili kao lozinka.

Kopirati
Drag cursor here to close