Etau

Japanske vlasti zbog tajfuna savjetuju evakuaciju 120.000 ljudi

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 12:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajfun "Etau" približava se danas ka najvećem i najnaseljenijem otoku japanskog arhipelaga, donoseći jak vjetar i kišu pa su lokalne vlasti savjetovale evakuaciju više od 120.000 ljudi, zbog mogućih poplava.

Nevrijeme sa brzinom vjetra do 126 kilometara na sat je na nekoliko stotina kilometara južno od prijestolnice i očekuje se da će sutra stići do otoka Honshu i Tokija.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na obilne padaline i jak vjetar, dok je japanska aviokompanija najavila moguća kašnjenja i otkazivanja letova na jugozapadnim regionalnim aerodroma.

I rivalska kompanija "Al Nipon Airways" navodi da su moguća otkazivanja letova do i iz Nagoje, prenijela je agencija AFP.

Prošlog mjeseca, jak tajfun "Goni" pogodio je japanski najjužniji otok Kiushu, gdje se najmanje jedna osoba vodi kao nestala i više od 70 ozlijeđeno uz remećenja željezničkog i zračnog prometa.

Lokalni dužnosnici su tada savjetovali da se više od 600.000 stanovnika otoka evakuira, prije nego što je tajfun stigao.

Kopirati
Drag cursor here to close