Vladavina prava

Jagland: 20 milijuna eura za borbu protiv korupcije u BiH

Vijesti / Flash | 23. 05. 2015. u 06:50 Z.S

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borba protiv korupcije i jačanje pravosuđa i vladavine zakona ključni su za svaki daljnji napredak Bosne i Hercegovine i tome će se u iduće dvije godine posvetiti izrazita pozornost, najavili su u četvrtak u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland predstavljajući akcijski plan te međunarodne organizacije za BiH za iduće dvogodišnje razdoblje.

Akcijski plan VE od 2015. do 2017. godine ima za cilj pružiti potporu Bosni i Hercegovini u ispunjavanju preostalih postprijemnih zakonskih obveza kao države članice te organizacije i pomoći da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade s europskim standardima na planu ljudskih prava, vladavine prava i demokracije, prenosi Hina.

Ministar Crnadak je kazao novinarima kako je riječ o širokom spektru obveza i reformi na kojima valja raditi, no posebice su važne reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog te gospodarskog kriminala.

"To je u ovoj zemlji ogroman problem", kazao je Crnadak.

Najavio je kako će za reforme u BiH, koje obuhvaćaju i jačanje slobode medija, izgradnju informatičkog društva te prevladavanje podjela unutar zajednice, Vijeće Europe i Europska unija te još neke međunarodne organizacije u sklopu akcijskog plana osigurati financijsku potporu od oko 20 milijuna eura.

Glavni tajnik Vijeća Europe Jagland je ocijenio kako BiH mora stvoriti novu nadu i energiju u društvu, a za to je potrebno otvoriti radna mjesta i osigurati priliku za poslovanje.

"Toga ipak neće biti bez aktivne borbe korupcije", kazao je Jagland dodajući kako ni ta borba ne može biti uspješna bez učinkovitog pravosuđa i slobodnih medija.

Kopirati
Drag cursor here to close