Prekogranična suradnja

Jablanica i Danilovgrad surađuju: Kreativne industrije su najbrže rastuće industrije u svijetu

Općina Jablanica zajedničkom prekograničnom saradnjom želi da iskoristi prekogranične resurse i potencijale lokalnih zajednica te stvori bolje okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.
Vijesti / Flash | 29. 03. 2022. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim potpisivanjem Ugovora o suradnji i uspostavi prekograničnog partnerstva za zapošljavanje bez granica u sektoru kreativnih industrija, Općinskog načelnika Jablanice Damira Šabanovića i predsjednice Općine Danilovgrad Zorice Kovačević (Crna Gora), u utorak 29.03.2022. godine u sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, otpočele su aktivnosti u projektu: ''Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica–Creative Industries for Employment Without Borders''.

Nositelj projekta koji financira Europska unija u programu prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora je Općina Jablanica, a partneri na projektu su: Općina Danilovgrad (Crna Gora), NVO Multimedijal Bijelo Polje (Crna Gora), Općina Konjic i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Prije svečanog čina potpisivanja ugovora, predhodnog dana održan je zajednički sastanak projektnih partnera i radionica o uspostavi resursnih centara za kreativne industrije, izvršen obilazak budućeg centra u Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi, te kratka prezentacija Projekta.

Na održanoj press konferenciji nakon potpisivanja ugovora, u ime sudionika u projektu: Damir Šabanović, Zorica Kovačević i Tomislav Majić, izrazili su svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u jednom ovako velikom projektu izaslanstva Europske unije u BiH i izrazili nadu da je ovo početak jedne mnogo šire suradnje između općine Jablanica i općine Danilovgrad.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 455.000,00 EUR. Prema odobrenom proračunu Projekta, iznos sredstava za Općinu Jablanica iznosi 213.612,31 EUR, od čega iznos od 169.868,04 EUR financira izaslanstvo Europske unije u BiH, a Općina Jablanica iznos od 43.744,27 EUR. Svrha projekta je da se olakša pristup tržištu radne snage i okruženje za zapošljavanje u sektoru keativnih industrija zajedničkom inicijativom aktera prekograničnog područja koji dolaze iz manjih sredina u kojima postoje ograničenja za razvoj kreativnih industrija. Cilj projekta je da se korištenjem prekograničnih resursa i potencijala lokalnih zajednica kreira povoljnije okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.

Inače, kreativne industrije su najbrže rastuće industrije u svijetu. Obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od muzeja/biblioteka, umjetnosti i tradicionalnih obrta do kompjuterskih programa/igara.

Općina Jablanica zajedničkom prekograničnom saradnjom želi da iskoristi prekogranične resurse i potencijale lokalnih zajednica te stvori bolje okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija. Općina Jablanica želi kreirati mjesta za sve zainteresirane građane, ali prije svega mlade, gdje će doći i dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru, koristiti modernu opremu za rad, biti u mogućnosti da prisustvuju obukama i da se povezuju sa tvrtkama i osobama sa sličnim interesima u prekograničnom području. Uspostavit će se četiri resursna centra, po jedan u svakoj od partnerskih općina, koji će pružati ove usluge građanima. Pored otvaranja resursnih centara, omogućit će se i stažiranje u sektoru, uspostavu i korištenje prekograničnog informacijskog sustava zapošljavanja, omogućiti specifične obuke za preko 360 osoba, te kreirati bolje mogućnosti za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis. Projekt će trajati do srpnja 2024 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close