Nekadašnji predsjednik FBiH

Izvođenje dokaza po tužbi Živka Budimira krajem travnja

Budimir je podnio tužbu protiv BiH i Federacije radi naknade duševne boli uzrokovane uhićenjem i sedmogodišnjim sudskim postupkom, koji je 2020. okončan oslobađajućom presudom.
Vijesti / Flash | 30. 01. 2023. u 18:00 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna rasprava po tužbi nekadašnjeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira održat će se krajem travnja i na njoj će biti saslušan on, četiri svjedoka i vještak, dogovoreno je, kako piše Detektor.ba, u nastavku pripremnog ročišta.

Budimir je podnio tužbu protiv BiH i Federacije radi naknade duševne boli uzrokovane uhićenjem i sedmogodišnjim sudskim postupkom, koji je 2020. okončan oslobađajućom presudom.

U nastavku pripremnog ročišta razmatrani su prijedlozi dokaza Budimira i Pravobraniteljstva BiH. Zastupnik Federalnog pravobraniteljstva nije se pojavio na ročištu.

Budimir je predložio 93 materijalna dokaza, te saslušanje četiri svjedoka i njega kao podnositelja tužbe, kao i vještaka neuropsihijatra.

''Svjedoci će govoriti da li je došlo, u kojoj vrsti i obimu, do smanjenja ugleda tužitelja nakon hapšenja i tokom trajanja postupka'', obrazložio je punomoćnik Ragib Hadžić.

On je dodao da vještak treba utvrditi duševnu bol, pretrpljeni strah i umanjenje životne sposobnosti koje je Budimir trpio od uhićenja 26. travnja 2013. godine, ''uz televizijski prijenos'', do oslobađajuće presude 30. srpnja 2020.

Zastupnica pravobranitelja Magdalena Papić predložila je da se u spis uvedu dva rješenja Suda BiH o nenadležnosti. Ona se protivila većini materijalnih dokaza koje je predložio podnositelj tužbe, jer smatra da su provedeni u kaznenom postupku, kao i na vremenski okvir predložen za vještačenje.

Hadžić je, reagirajući na prigovore, kazao da su tužbom obuhvaćene dvije razine vlasti i da je kazneni postupak prvobitno iniciran u Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu, da je nastavljen u Tužiteljstvu BiH, da bi na kraju ponovo bio vraćen na nižu razinu. Kako je naveo, cilj im je da dokažu da nije bilo osnovano iniciranje postupka.

''Želimo da dokažemo da je to urađeno iz razloga diskriminacije… da se diskriminira i eliminira tužitelj iz javnog života'', naveo je Hadžić.

Sutkinja Dragica Miletić je za 24. i 25. travanj zakazala glavnu raspravu, na kojoj će biti provedeni predloženi dokazi.

Kopirati
Drag cursor here to close