Prijetnja ljudima

Izvanredni sastanak Europske komisije zbog ptičje gripe

Vijesti / Flash | 17. 11. 2014. u 07:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija održat će danas u Briselu izvanredan sastanak radi razgovora o uvođenju hitnih mjera nakon što je potvrđeno da je na farmi živine u selu Hekendorp u Nizozemskoj otkrivena veoma zarazna vrsta ptičjeg gripa. Nizozemska Vlada priopćila je da bi virus ptičjeg gripa H5N8 mogao sa životinja preći i na ljude.

Vlasti su već započele uništenje 150.000 kokošaka na zaraženoj farmi. "Očekuje se da će Europska komisija donijeti odluku o hitnim zaštitnim mjerama", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Ricardo Cardoso.

Farma iz sela Hekendorp prodavala je više jaja nego mesa i njihovi proizvodi išli su, uglavnom na tržište u Nizozemsku, ali i u Njemačku. Početkom ovog mjeseca, na farmi u Njemačkoj otkriveni su slučajevi veoma zaraznog virusa H5N8, koji ranije nije bio prisutan u Europi, prenosi Srna.

Ova vrsta ptičjeg gripa do sada nikad nije zabilježena kod ljudi, ali je u Južnoj Koreji radi sprječavanja širenja ovog oboljenja uništeno više milijuna kokošaka i ostale živine. Britanski dužnosnici potvrili su najmanje jedan slučaj ptičjeg gripa u Yorkshireu, ali navode da oboljenje predstavlja minimalan rizik po ljudsko zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close