Najrazvijenija

Izraelska vojska širi arsenal: Isporučena četvrta podmornica "Delfin s-klasa"

Vijesti / Flash | 03. 09. 2014. u 11:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podmornica "Delfin II" njemačke proizvodnje uskoro će doploviti u Izrael, najavio je sinoć zapovjednik izraelske mornarice viceadmiral Ram Rotberg u Haifi.

To će biti zapravo četvrta podmornica te klase u izraelskoj mornarici.

''U ovom trenutku, nakon što je napustila Njemačku, četvrta podmornica s-klase za izraelsku mornaricu plovi u ovu zemlju'', rekao je Rotberg.

On je objasnio što nova i unaprijeđena podmornica znači za jačanje izraelske mornarice.

''Podmornica može zaroniti dublje i ploviti dalje i na duže i raditi snažnije od svega što nam je ranije bilo poznato'', rekao je on.

Izraelski mediji navode da se "Delfin s-klasa" smatra najrazvijenijom podmornicom u svijetu i da je to najskuplje oružje u arsenalu izraelske vojske. Izrael planira da taj arsenal proširi na šest takvih podmornica u narednim godinama.

Tri postojeće izraelske podmornice napravljene su u Kilu, u Njemačkoj i navodno spadaju u najveća podvodna plovila konstruirana u toj zemlji od Drugog svjetskog rata.

Njemački magazin "Der Spiegel" je objavio da podmornice imaju nuklearnu sposobnost i da su dio izraelskog oružja za suprotstavljanje nuklearnoj prijetnji iz Irana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je porekla da podmornice imaju nuklearnu sposobnost, prenio je izraelski list "Globes".

Međutim izvori u njemačkom Ministarstvu obrane su nagovijestili da podmornice mogu nositi nuklearno oružje.

''To je veliki poticaj našim sposobnostima. Podmornice su strateška platforma koja omogućava mornarici da operira u Mediteranu, kao i u svakom drugom području, gdje se naša prisutnost traži - prokomentirao je neimenovani pomorski dužnosnik za izraelske medije.

Kopirati
Drag cursor here to close