Nasilni upad

Izraelci demolirali dvije palestinske škole uoči početka nastave

Vijesti / Flash | 24. 08. 2017. u 09:57 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelske snage sigurnosti su demolirali dvije palestinske škole uoči početka nove školske godine, a humanitarni radnici su šokirani nasilnim upadom, javlja agencija Wafa.

Izraelci su, bez obrazloženja prvo uništili vrtić u zajednici Jabal al-Baba, a potom demolirali i osnovnu školu u gradu Jub al Deeb kod Betlehema.

Nekoliko dana ranije izraelske vlasti su konfiskovale solarne panele, jedini izvor električne energije za osnovnu školu u Abu Nuwar. Škola je napadnuta dva puta prošle godine kada je uništena oprema, a učenici primorani da se presele i pohađaju nastavu u prostorijama lokalnog frizera. Škole se nalaze u području Zapadne obale gdje je snažno prisustvo izraelske vojske i policije.

"Srceparajuće je vidjeti djecu i nastavnike kako na prvi dan škole sjede na suncu bez učionica i skloništa, dok nedaleko od tog mjesta traju radovi na izgradnji ilegalnih naselja za doseljenike" kaže Itay Epshtain, menadžer u Norveškom izbjegličkom vijeću (NRC), a koji je u posjeti tom području.

Direktor NRC-a za Palestinu Hanibal Abiy Worku ističe da je riječ o bezumnom nasilju.

"Kako su škole prijetnja izraelskim vlastima, šta žele postići time što onemogućavaju obrazovanje onima koji na to imaju osnovno pravo" rekao je Hanibal Abiy Worku.

Kopirati
Drag cursor here to close