Netanyahu upozorava

Izrael neće dozvoliti Iranu da se dokopa nuklearnog oružja

Vijesti / Flash | 17. 01. 2016. u 15:30

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Benjamin Netanyahu je ponovo upozorio u nedjelju da Izrael 'neće dozvoliti Iranu da se dokopa nuklearnog oružja', dan nakon stupanja na snagu sporazuma o nuklearnom programu između Teherana i velikih sila i ukidanja sankcija nametnutih Iranu.

''Politika Izraela jeste i ostat će onakva kakvu slijedi: neće dozvoliti Iranu da se domogne nuklearnog oružja'', rekao je šef izraelske vlade u toku Vijeća ministara, prema priopćenju njegovog ureda.

Premijer Izraela, zakleti neprijatelj Irana, već je optužio u subotu Teheran da 'nije odustao od svojih ambicija da razvije nuklearno oružje'.

Povijesni sporazum koji je osudio Izrael stupio je na snagu u subotu nakon zelenog svjetla Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), što je dovelo do ukidanja ekonomskih sankcija koje su pogodile Iran prije nekoliko godina.

Izrael, koji se smatra kao jedina zemlja s nuklearnim oružjem na Bliskom istoku, iako on ne prizna da ga posjeduje, žestoko je pokušao spriječiti ovaj sporazum, tvrdeći da neće prestati sa zaustavljanjem atomskih ambicija Teherana.

Iran i dalje negira da želi razviti nuklearnu bombu.

''Izrael će i dalje pratiti sva kršenja međunarodnih sporazuma Irana o nuklearnom programu, balističkim raketama i terorizmu'', rekao je premijer. U slučaju kršenja, međunarodna zajednica bi trebala poduzeti oštre i ofanzivne sankcije protiv Irana, nastavio je on ponavljajući da je Izrael 'spreman suočiti se sa svakom prijetnjom' Irana, objavila je novinska agencija AFP.

On je osim toga ocijenio da će ukidanje sankcija odsada dati Iranu ''više sredstava za njegove terorističke aktivnosti i agresivnost u regiji i svijetu''.

Kopirati
Drag cursor here to close