EUFOR

Izrađena nova karta minskog stanja općine Tomislavgrad

Vijesti / Flash | 29. 07. 2016. u 14:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski LOT-tim EUFOR-a posjetio je općinu Tomislavgrad i u prostorijama Vatrogasnog društva za vatrogasce i djelatnike Civilne zaštite održao predavanje o opasnostima od minskoeksplozivnih sredstava (NMiMES-a).

Tijekom posjeta, predstavnici LOT-tima EUFOR-a uručili su pomoćniku načelnika za civilnu zaštitu Jozi Jakiću najnoviju kartu minskog stanja općine Tomislavgrad.

U izjavi za Fenu, Jakić je kazao da se radi o najnovijim podacima o minskim poljima na teritoriji općine Tomislavgrad koja se najvećim dijelom nalazi u tadašnjoj zoni razgraničenja i duž linije sukoba tijekom Domovinskog rata od Šujice prema teritoriju kupreške općine.

Osim podataka o minskim poljima, ova karta, kako kaže Jakić, sadrži i označena mjesta koja su očišćena od mina kao i pokazatelje svih dosadašnjih incidenata gdje je došlo do aktiviranja zaostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Na karti su također označena mjesta gdje su tijekom 1992. godine u dubinu Duvanjskog polja i oko Buškog jezera pronađena minska sredstva tzv. "zvončići" kao dio raketnog sustava M87 Orkan.

''Nakon što su tada od strane civilne zaštite i postrojbe deminera odmah uklonjeni pali zvončići iz kasetnog sustava, nikakvih kasnijih pronalazaka ili slučajnih aktiviranja nije bilo na tim dijelovima mada su poljoprivrednici i stočari prolazili tim terenima'', istaknuo je Jakić.

Kopirati
Drag cursor here to close