Zaplijena

Parlament BiH dva i pol mjeseca nije vratio televizore privatnoj tvrtki

Dogovoren je najam dva Sony 75 ekrana za vrijeme trajanja EBRD konferencije, uz mogućnost da se oprema koristi još dodatna dva tjedna.
Vijesti / Flash | 29. 08. 2019. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sony televizori u vlasništvu privatne firme, iznajmljeni za potrebe održavanja EBRD konferencije od 7. do 9. svibnja, bili su sve do sredine kolovoza u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a organizatori konferencije nisu bili u mogućnosti da vrate posuđenu opremu.

Prošlog tjedna mediji su objavili da su radnici privatnih firmi za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora ušetali u zgradu Parlamentarne skupštine BiH i, kako je to kazao tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović, bez adekvatnog naloga zamijenili plazma ekrane.

Prethodila su tome dva i po mjeseca pokušaja da se dogovori preuzimanje televizora. Firma Via Media, profesionalni organiziator Skupštine EBRD-a, iznajmila je televizore od firme AVC kako bi se zadovoljili zahtjevi tehničkog tima EBRD-a. Iznajmljeni televizori su postavljeni u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH.

Instalirani novi ekrani

Predstavnici tvrtke Via Media su 15. srpnja pisali ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću, upoznavši ga sa problemom i napominjući da su sa kompanijom AVC dogovorili najam dva Sony 75'' ekrana za vrijeme trajanja EBRD konferencije, uz mogućnost da se oprema koristi još dodatna dva tjedna.

Vijeće ministara BiH je u međuvremenu financiralo kupovinu potpuno novih LG 75 ekrana koji bi ostali u trajnom vlasništvu Parlamentarne skupštine BiH. Korištenje iznajmljene opreme, dodatna dva tjedna ostavljeno je ciljano dok se ne kompletira nabavka novih ekrana, za što je bilo zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

"S obzirom na to da je od realizacije događaja prošlo više od dva mjeseca, molim vas za pomoć u rješavanju ove vrlo nezahvalne situacije", stoji u dopisu firme Via Media upućenog 15. srpnja ministru Mirku Šaroviću.

Službe Parlamenta se oglušile

Službe Parlamentarne skupštine BiH, među kojima je i Sektor za informacione tehnologije, bile su upoznate da je Via Media iznajmila opremu od kompanije AVC, ali su im u nekoliko navrata poručili kako je dogovoreno da oprema, odnosno Sony televizori koji su se koristili na konferenciji EBRD-a ostanu u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH.

"Ne ulazim u vaš odnos sa AVC-om, niti kakav je dogovor bio između vas i vaših podizvođača, ali oprema koja je bila na sastanku guvernera treba da ostane, kao što je i dogovoreno", odgovorili su iz Sektora za informacijske tehnologije Parlamentarne skupštine BiH predstavnicima firme Via Media.

U kompanijama Via Media i AVC, s druge strane, smatraju da uposlenici Parlamentarne skupštine BiH nikakve osnove nisu imali za tvrdnju da je dogovoreno da iznajmljeni televizori ostanu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tvrde, također, da su imali adekvatan nalog da zamijene ekrane.

Tijekom dva mjeseca je informacije o novonastalom problemu s unajmljenom opremom kontinuirano dobivao i tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović, u čiji ured je, kako navodi Klix, postavljena stara oprema.

Dva zaključka

Tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović problematizirao je način na koji su radnici privatne firme ušli u zgradu Parlamenta BiH, napominjući da postoji jasno uputstvo o uporabi sala.

Kolegij Tajništva Parlamentarne skupštine BiH održao je 26. kolovoza sastanak na kojem se razmatrala "manipulacija opremom" u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH. Donesena su dva zaključka.

"Jedan zaključak je da ćemo hitno uputiti informacije s utvrđenim pravnim i činjeničnim stanjem prema Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) da utvrde u skladu sa svojim nadležnostima postoje li kršenja zakona, budući da smo mi s aspekta naših propisa utvrdili da postoje kršenja. Drugi zaključak je da se ide sa zahtjevom prema Direkciji za koordinaciju policijskih tijela da izvrše pregled prostorija u parlamentarnoj sali i server sobi. Također ćemo od OSA-e BiH, u sklopu drugog zaključka, tražiti da u skladu sa svojim nadležnostima izvrši antiprislušni pregled prostorija", kazao je Vehabović, piše Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close