Opasno po zdravlje

Izmjerene visoke koncentracije zagađujućih tvari u Sarajevu, Lukavcu, Tuzli i Zenici

Vijesti / Flash | 09. 01. 2016. u 19:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na postajama za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji BiH u petak i subotu su izmjerene po zdravlje opasno visoke koncentracije zagađujućih tvari (lebdećih četica-odnosno prašine), naročito na mjernim mjestima u Sarajevu (Otoka, Ilidža), Lukavcu, centru Tuzle i Zenici.

Osim lebdećih čestica u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Kaknju i koncentracije sumpordioksida prekoračuju granične vrijednosti.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH navode da u tim područjima treba izbjegavati napore na otvorenom, a posebno osjetljive grupe stanovništva trebaju reducirati boravak na otvorenom.

''Ovakvo stanje je u skladu s opštim meteorološkim uslovima koji vladaju u kotlinskim centrima Bosne i ljudskim aktivnostima. Poboljšanje stanja se očekuje od nedelje poslijepodne kada se očekuje snažniji prodor južnog vjetra koji bi u naredna dva dana trebao osigurati odnose u prizemnim slojevima atmosfere koji će omogućiti disperziju zagađujućih tvari i smanjenje koncentracija štetnih materija u zraku'', navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close