Pomoć

Izmjene zakona pokreću val solidarnosti: 250 kg mesa za četiri javne kuhinje u BiH

Nakon ukidanja PDV-a na donacije hrane u Bosni i Hercegovini, otvorena su vrata za aktivnije uključivanje kompanija u doniranje, kako bi se pomoglo ljudima u nevolji, ali i spriječilo da hrana koja je blizu isteka roka trajanja završi kao otpad.
Vijesti / Flash | 13. 02. 2024. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mesna industrija Šišović Rakitno kod Posušja donirala je 250 kg svježeg mesa javnim kuhinjama u Sarajevu, Mostaru, Varešu i Banjaluci. Ova obiteljska tvrtka sa stogodišnjom tradicijom oduvijek je pomagala osobama u nevolji, a nakon što su izmjenama zakonske inicijative donacije hrane pred istek roka trajanja oslobođene plaćanja PDV-a, odlučili su se da podrže ovu inicijativu i potaknu druge kompanije na istu praksu.

"Izmjene zakona o PDV-u su sigurno olakšavajuća okolnost, a donacije koje smo uputili u četiri javne kuhinje u BiH su, prije svega, poziv svim tvrtkama koje su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Mi ćemo nastaviti pomagati i uvijek ćemo dati podršku humanim idejama", izjavio je vlasnik Mario Pavković.

Video: Solidarnost na djelu

Nakon ukidanja PDV-a na donacije hrane u Bosni i Hercegovini, otvorena su vrata za aktivnije uključivanje kompanija u doniranje, kako bi se pomoglo ljudima u nevolji, ali i spriječilo da hrana koja je blizu isteka roka trajanja završi kao otpad. Inicijatori kampanje "Gram po gram za tone solidarnosti" su pripremili vodič s ključnim informacijama za kompanije i javne kuhinje kako u ovom procesu ne bi bilo nikakvih nedoumica.

Među kuhinjama koje su obradovane donacijom mesa je i ona koju vodi Udruženje građana "Zajedno za naš grad" u Mostaru. Ovi dobri ljudi već šest godina pomažu starima donoseći im hranu na kućni prag, a nedavno su opremili i prostoriju u kojoj im svakodnevno služe tople obroke.

"Hvala Fondaciji Mozaik i svim parlamentarcima koji su dali sve od sebe da se ovaj zakon uvede. Veoma sam sretan što će i naše udruženje osjetiti plodove tog rada. Hvala Mesnoj industriji Rakitno, koja nam je donirala 60 kg junetine i 18 kg kobasica. Naša kuhinja dnevno priprema 60 obroka koje nosimo starijim korisnicima. Prije nekoliko dana smo osposobili i jednu prostoriju za ljude u potrebi koji četiri dana, u tjednu od 12 sati do 13 sati mogu pojesti topao obrok. Poslao bih apel tvrtkama, posebno u Hercegovini, da odvoje proizvode koji su pred istekom roka i doniraju nama kako bismo nahranili što više ljudi", izjavio je Nermin Mehić iz Udruženje "Zajedno za naš grad".

Inicijativa "Niko gladan. Niko sam'' je dio programa "Pravni okvir za filantropiju", koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

Kopirati
Drag cursor here to close