Imenovanja

Izmjene Zakona o lijekovima se razmatraju po hitnom postupku

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 07:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi danas razmatrati izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Vijeće ministara BiH predložilo je da se izmjene tog zakona razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, a potrebno ih je usvojiti, obrazloženo je, zbog nemogućnosti imenovanja novog saziva Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zastupnički dom na posljednjoj sjednici odbio je taj zakon razmatrati po hitnoj proceduri, a nekoliko zastupnika iz Republike Srpske problematiziralo je prijenos nadležnosti s entiteta na državu, ali je takve tvrdnje odbacio resorni ministar Adil Osmanović.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je još 2012. godine da pokrene proceduru imenovanja novih članova Stručnog vijeća Agencije jer je sadašnjim istekao četverogodišnji mandat. Dvije odluke o imenovanju su predložene od tada, ali ni jedna nije usvojena. Prema predloženim izmjenama Zakona, Stručno vijeće Agencije trebala bi činiti dva kandidata Vijeća ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko Distrikta BiH.

I ministar civilnih poslova Adil Osmanović mišljenja je da je potrebno po hitnom postupku usvojiti izmjene tog zakona jer Stručno vijeće Agencije već četiri godine radi u tehničkom mandatu i nisu bili u kapacitetu donositi važne akte kao što je Pravilnik o maksimalnoj cijeni lijekova. Osim tog zakona pred zastupnicima su prijedlozi izmjena zakona o zaduživanju, dugu i garancijama; o upravi te o udruženjima i fondacijama svi u drugom čitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close