Sudsko vijeće

Izmjena optužnice u predmetu 'Trusina'

Vijesti / Flash | 01. 12. 2014. u 10:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudsko vijeće prihvatilo je izmijenjenu optužnicu Tužiteljstva BiH u postupku protiv Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića za zločine počinjene u Trusini kod Konjica. Sudsko vijeće, kako je rekla predsjedavajuća Željka Marenić, smatra da se optuženi izmijenjenom optužnicom ne nalaze u otežanom položaju. Na suđenju nije pojašnjeno o kojim se izmjenama radi.

Pošto je prihvaćena izmijenjena optužnica, branitelji Hakalovića i Bojadžića su zatražili od Sudskog vijeća da omogući uvid u dokaze u drugim predmetima Tužiteljstva BiH koji se odnose na zločine u Trusini počinjene 16. travnja 1993. godine. Ovakav zahtjev su Obrane i ranije tražile, ali Sudsko vijeće, kao i ovog puta, to nije prihvatilo.

Optuženi Bojadžić je kazao da u tim predmetima postoji dokaz koji ga oslobađa optužbi. On je mišljenja kako je ovaj predmet u istrazi podijeljen 'kako Obrana ne bi imala pristup tim dokazima'. Protiv određenih osoba, kako je rečeno na suđenju, obustavljena je istraga za zločine u Trusini.

Prema neizmijenjenoj optužnici, u napadu Armije BiH (ABiH) na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Memić, Salčin, Hodžić i Bojadžić bili su pripadnici jedinice 'Zulfikar' ABiH, a Hakalović pripadnik brigade 'Neretvica' ABiH.

Zbog izmijenjene optužnice, Obrane optuženog Hakalovića i Hodžića su zatražile da se ponovno ispitaju svjedoci Tužiteljstva BiH koji su ranije dali iskaze na ovom suđenju. Braniteljica Edina Rešidović je kazala kako je optužnica izmijenjena na štetu Bojadžića, te je zatražila dodatno vrijeme kako bi donijela odluku da li će i koje dokaze izvoditi.

Sudsko vijeće je priopćilo da Obrane svoje prijedloge moraju dostaviti do kraja tjedna. Obrana Memića i Salčina je rekla kako nema dokaza koji se odnose na izmijenjenu optužnicu. Suđenje se nastavlja 15. prosinca, objavio je Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close