veze

Izetbegovićeva rodbinsko-rođačka imenovanja u veleposlanstvima

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 10:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH od svojih diplomata skoro nema nikakve koristi, posebno ne ekonomske, jer je većina njih, posebno Bošnjaci koji predstavljaju BiH u veleposlanstvima i misijama, imenovana po rođačko-rodbinskim i stranačkim vezama, dok su znanje, iskustvo, znanje stranih jezika i uopće sposobnosti za obavljanje ove zahtjevne funkcije na zadnjem mjestu, piše "Dnevni avaz".

"U rođačko-rodbinskim i stranačkim imenovanjima prednjači bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je tijekom, sada već drugog mandata, imenovao većinu bošnjačkih diplomata. Većina njih imenovani su ili kao članovi kultnih 'pet obitelji, ili pripadaju mladomuslimanskim krugovima ili su njima bliski", navodi se u tekstu.

List navodi da Izetbegović, u ime Bošnjaka, u diplomaciju imenuje svoje bliski suradnike, pa čak i rodbinu, a ne karijerne diplomate.

"Među njima su i Bakir Sadović, aktualni veleposlanik BiH u Australiji, nekadašnji šef ureda Alije i Bakira Izetbegovića koji će nakon Australije diplomatsku misiju nastaviti u Turskoj. U Australiju će, prema Izetbegovićevoj želji, Mirza Hajrić, nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića", ističe se u tekstu.

"Dnevni avaz" navodi da neprikosnovenu poziciju obitelji pretplaćenih na veleposlaničke funkcije kod Bakira Izetbegovića drži Bisera Turković koja je bila veleposlanik na brojnim svjetskim destinacijama.

Ona je uspjela u diplomaciju uvesti i zeta Harisa Hrlu koji je danas veleposlanik u SAD. Tu poziciju nekada je obavljala Turkovićeva. Prije SAD, Hrle je bio u Saudijskoj Arabiji i Austriji, dodaje se u tekstu.

Kopirati
Drag cursor here to close