Zavrzlame

Izetbegović tvrdi da je otvoreno njegovo, a ne Ivanićevo pismo

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 18:04 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića javljeno je kako je otvorena samo jedna omotnica, od tri upućene iz Međunarodnog suda pravde u Haagu, a otvorena je upravo ona Bakira izetbegovića.

Kako prenosi Al Jazeera, Izetbegovićev Ured je obrazložio da je omotnica otvorena na Izetbegovićev osobni zahtjev veleposlanici BiH u Haagu Mirsadi Čolaković.

''Međunarodni sud u Haagu je uputio tri pisma adresirana na članove Predsjedništva BiH. Gospodin Izetbegović je dao nalog veleposlanici BiH u Haagu da otvori njegovo pismo, i ono je otvoreno. Ivanić nije htio da se njegovo pismo otvara već je izabrao drugi način'', naveo je Irham Čečo, Izetbegovićev savjetnik za medije.

Na pitanje je li veleposlanica mogla pogriješiti pa umjesto Izetbegovićevog otvoriti pismo namijenjeno Ivaniću, Čečo je odgovorio: ''Pismo koje je stiglo na adresu Izetbegovića je otvarano. Nama je stiglo prelijepljeno drugom trakom, što znači da je ono otvarano'', kazao je on, a prenosi Dnevni avaz.

Ova informacija plasirana je u medije nakon što je predsjedavajući Mladen Ivanić na konferenciji za medije rekao kako je otvoreno njegovo pismo, koje je uputio Međunarodni sud u Haagu.

Inače, Ivanić je na konferenciji optužio Izetbegovića za otvaranje pisma, navodeći kako je ''ovo stvar'' preko koje nema namjeru prijeći.

''Ako je Izetbegović jedini obavijestio javnost što je u pismu a moja koverta jedina otvorena, što mislite gdje je ona bila?'', upitao je Ivanić.

Dodao je i kako će, ukoliko istraga pokaže odgovornost za otvaranje njemu namijenjenog pisma, tražiti opoziv veleposlanice Čolaković.

Ivanić je, kako piše Al Jazeera, kazao danas kako u tijelima BiH postoji paralelizam, te kako će poslati svog izaslanika sa posebnim pismom Haagu u kojem se očituje o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Istaknuo je i kako je pošta za Izetbegovića zapečaćena, kao i da 'ako ljudima sada nije jasno što je paralelizam, onda se to sada vidi''.

''Stvari prelaze liniju normalnosti i neću time da se bavim. Time će se baviti Ministarstvo [vanjskih poslova] koje će voditi istragu, a ako ona pokaže što je paralelizam, onda ću tražiti prave mjere jer neću preći preko ovog'', poručio je Ivanić, dodajući kako će, ukoliko istraga pokaže odgovornost za otvaranje njemu namijenjenog pisma, tražiti opoziv veleposlanice Čolaković.

Podsjećamo, Ivanić je, nakon što je obaviješten je da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Haagu stiglo u Veleposlanstvo BiH, zbog nepovjerenja u veleposlanicu Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem.

Ranije je i Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak za Avaz rekao da će pozvati veleposlanicu BiH u Nizozemskoj Mirsadu Čolaković "na konzultacije", i dodao da je razlog za to neprovođenje njegove instrukcije i "opća situacija po pitanju revizije".

Kopirati
Drag cursor here to close