Bakir savjetuje

Izetbegović: Svi zajedno trebamo vratiti Europu kakva je prije bila

Vijesti / Flash | 23. 11. 2016. u 19:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar vanjskih poslova BiH i član Odbora protektora Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" Zlatko Lagumdžija na završnom panelu IX sastanka na visokom nivou "The European Peace: What is the Recipe for a Strong Union for All", koji je u utorak počeo u Sarajevu, kazao je da je ohrabrujuće govoriti o globalnim problemima i predlagati rješenja.

''Ohrabrujuće je da govorimo o tome kako se suočiti s izazovima'', istaknuo je Lagumdžija naglašavajući potrebu ujedinjavanja građana, dodajući da toga na Balkanu još nema u velikoj mjeri.

Poručio je da se svi skupa moraju suprotstaviti problemima, te vratiti Europu kakva je prije bila.

Smatra ispravnim tvrdnje ostalih sudionika da je Sarajevo dobro mjesto u kojem treba razgovarati o Europi.

''Moramo naći pametne načine da napredujemo, Europa je dobra u malim stvarima, ali ne tako dobra u velikim. U ovom dijelu svijeta mi moramo da uradimo male dobre stvari'', poručio je Lagumdžija.

Bivši predsjednik Republike Srbije Boris Tadić kazao je da je ovo vrijeme za prave političare s vizijom, koji su fokusirani na prave rezultate, a ne na rezultate izbora.

''Nekada morate izgubiti izbore da biste nešto postigli, takvi nam političari trebaju'', rekao je Tadić.

Naglasio je da se promjene događaju brže nego ikada i da se to događa u svakom procesu.

I on je mišljenja da Europi trebaju promjene te rješavanje problema i suprotstavljanje izazovima.

Deveti dvodnevni sastanak na visokom nivou u Sarajevu je organizirao Međunarodni centar "Nizami Ganjavi", a tijekom dva dana panela obratili su se brojni govornici koji su poslali poruke.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvaranju je kazao da je prošlost pokazala da su promjene moguće ako postoji volja i zajednički interes te da se trebamo okrenuti unutarnjem dijalogu i pokušati doći do rješenja unutar nas samih, za što je potreban mnogo veći stupanj povjerenja nego što je trenutni.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović poručio je da je mir glavni cilj EU te istakao da će ulaskom svih zemalja jugoistočne Europe u EU definitivno zavladati mir na ovim prostorima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović naglasio je da EU nije cjelovita bez zapadnog Balkana, dok države iz ove regije, da bi pokazale EU da je zapadni Balkan nužno njen dio, moraju prije svega definirati vrijednost dobrosusjedskih odnosa te pokazati da su u stanju da same rješavaju svoja otvorena pitanja.

Bivši predsjednik Bugarske Petar Stoyanov izrazio je čvrsto uvjerenje da zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU te da balkanske zemlje koje su već članice EU moraju pomoći ostalim državama iz ove regije na njihovom putu k EU.

Kopirati
Drag cursor here to close