Vanjska politika

Izetbegović: Povjerenje je jedini trajan recept za ''debalkanizaciju'' Balkana

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 11:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na sumitu šefova država i vlada zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Sofiji, poručio je da BiH ostaje veoma odlučna da nastavi s jačanjem regionalne suradnje u svim oblastima.

Istaknuo je da BiH u regiji zauzima položaj jedne od ključnih država te da razvija blisko partnerstvo sa svim zemljama u regiji.

''Budućnost ove regije je u integraciji, u najboljem interesu svih zemalja kojih se to tiče'', naglasio je Izetbegović.

Naveo je da BiH istinski cijeni značaj SEECP-a u prbližavanju zemalja od Jadranskog i Crnog mora do Jonskog mora i Sredozemlja, i rješavanju važnih pitanja kroz više od dva desetljeća.

Ovaj proces, dodao je, dokazao je svoju trajnu vrijednost, od ishodišta u Sofiji 1996. pa do skorašnjih aktivnosti pod vođstvom bugarskog predsjedanja.

''Sve to vrijeme udruživali smo snage da kreiramo bolju atmosferu i da koordiniramo stvari od značaja za uzajamnu suradnju, kako bismo postigli zajednički cilj, stabilnost i napredak naših država'', rekao je Izetbegović.

Naglašavajući da BiH ostaje odlučna da nastavi s jačanjem regionalne suradnje u svim oblastima kazao je da je uspješna regionalna suradnja od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog okruženja, koje je ključni uvjet ekonomskog razvoja.

Izrazio je uvjerenje da postoji kapacitet i volja za udruživanje snaga i da se omogući da jugoistočna Europa postane primjer uspješne regionalne suradnje, infrastrukturne uvezanosti i prijateljskih odnosa.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH bilo domaćin susretu lidera u Sarajevu, u okviru procesa Brdo-Brijuni, uz učešće predsjednika Italije kao počasnog gosta. Summit je bio prilika da se dijalog na najvišoj razini iskoristo kao dodatni podstrek jačanju regionalne suradnje i procesa integracije u EU.

''Mi na regionalnu suradnju gledamo i kao na solidnu pripremu za naše buduće aktivnosti unutar EU. 'Sarajevska Deklaracija' usvojena 21. travnja 2004. godine naglašava regionalnu suradnju kao osnov politike EU u regiji jugoistočne Europe'', kazao je Izetbegović te dodao i da je EU izgrađena na temelju regionalne suradnje u strateškim oblastima.

Izetbegović je istaknuo i da put za razvoj odnosa i širenje suradnje u regiji vodi preko izgradnje povjerenja, favoriziranja ekonomskih veza, rješavanja sukoba putem kompromisa i razvoja zajedničkih projekata u strateškim područjima razvoja.

Regiji i ljudima u njoj potrebno je, smatra, više povjerenja, a ono mora narastati organski, na razini baze, kako bi imalo sveobuhvatan efekat.

''Povjerenje je jedini trajan recept za 'debalkanizaciju' Balkana'', naglasio je Izetbegović.

Da bi povjerenje bilo izgrađeno, mišljenja je da je značajno da se komunicira, što češće i što iskrenije, i bilateralno i multilateralno.

Govoreći o pridruživanju Europskoj uniji kazao je da BiH ima jasan i snažan interes u pridruživanju te da je to vrhunski prioritet vanjske politike i strateški cilj.

Podsjetio je da je BiH u Briselu 15. veljače podnijela aplikaciju za članstvo u EU.

''Naš cilj je da postanemo država-kandidat EU do kraja 2017. godine. Radit ćemo na tome da ispunimo preostale uvjete, kako bi Vijeće EU pozitivno razmotrilo našu aplikaciju što je prije moguće i proslijedilo je Europskoj komisiji. Mi već vršimo institucionalne pripreme da Komisiji ponudimo neophodne odgovore, nakon što primimo upitnik Europske komisije. Naš cilj kojem se unaprijed radujemo jeste pozitivan Avis'', naveo je Izetbegović.

Bugarskoj, kao zemlji koja predsjedava SEECP-om, čestitao je na jednogodišnjem mandatu predsjedavanja, i izrazio želju da predstojeće predsjedanje Hrvatske bude uspješno, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.

SEECP je pokrenut 1996. godine u Sofiji radi jačanja regionalne, sigurnosne, političke i gospodarske suradnje, te stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.

BiH je u Procesu saradnje jugoistočne Europe od 2001. godine, a zemlje članice SEECP-a su i Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska. Bugarska predsjedava SEECP-om do lipnja, kada predsjedavanje preuzima Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close