Pun optimizma

Izetbegović: Političke krize dio procesa traženja kompromisa

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 14:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da su političke krize neophodan dio procesa sazrijevanja i traženja kompromisa, ali optimizam mu ulijeva ekonomski rast te je najavio da u BiH slijedi masovna izgradnja infrastrukture.

U intervjuu za N1 iznio je mišljenje da su svi umorni od kriza i beskrajnih natezanja i da će se stvari odvijati u smjeru dogovora i pomirenja, ali je dodao da se ekonomsko stanje u kontinuitetu popravlja i ulijeva optimizam zbog čega smatra da će to sigurno utjecati i na politiku.

''BDP, industrijska proizvodnja, izvoz, turističke posjete, naplata izravnih i neizravnih poreza, broj zaposlenih, sve to bilježi porast, a Federacija BiH je u većini navedenog prva u regiji. Masovan početak izgradnje infrastrukture je sasvim realan scenarij, jer postoje osigurana sredstva od nekoliko milijardi KM'', kazao je Izetbegović.

Odbacio je navode da je pristao na stvaranje trećeg entiteta, jasno kazavši da novih entiteta neće biti niti će biti podjele BiH, a tome je garancija, kaže Izetbegović, upravo SDA.

U intervjuu za N1 osvrnuo se i na stanje u stranci koju predvodi, posebno nakon što je u Srebrenici napadnut ministar civilnih poslova Adil Osmanović i poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, kazavši da će odluku o ovom pitanju donijeti Predsjedništvo stranke.

''O tome će odlučiti Predsjedništvo SDA. Svako ko je učestvovao u napadu na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića će biti isključen iz SDA'', najavio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close