Komentar SDP-a

Izetbegović pokušava ujedniti Bošnjake kao Čović Hrvate unutar HNS-a

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 10:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine odlučilo je da predsjednik te stranke Nermin Nikšić ne sudjeluje na sastanku predstavnika bošnjačkog naroda, na koji su ga pozvali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, priopćeno je iz ove stranke.

''Sastanak je, prema pozivu koji je upućen, organiziran radi usvajanja zajedničke izjave 'predstavnika bošnjačkog naroda' o terorističkom napadu na Oružane snage BiH u Rajlovcu, povodom terorističkih napada u Europi i svijetu, a radi zauzimanja zajedničkog stava o sve češćim pojavama ekstremizma, radikalizma i terorizma u BiH, Europi i ostatku svijeta.

Predsjedništvo ističe da je SDP partija svih naroda i građana u BiH te kako nije i nikada neće biti stranka samo jednog naroda, isto kao što ćemo se uvijek boriti da u BiH svi njeni narodi i građani budu ravnopravni i jednaki na cijelom njenom teritoriju.

SDPBiH nikada nije imao bilo kakvih dilema o potrebi snažne borbe i osude svih oblika ekstremizma i terorizma, pa tako i posljednjeg terorističkoga napada na pripadnike Oružanih snaga BiH. Zbog svojih jasnih stavova u vezi s ovim, u prošlosti smo platili veliku političku cijenu, ali se na kraju potvrdilo da smo bili u pravu'', kaže se u priopćenju.

Prema daljnjim navodima u priopćenju, Predsjedništvo SDP-a još jednom ističe potpunu podršku svim bh. institucijama koje se bave borbom protiv svih oblika terorizma i ekstremizma u BiH.

Pozdravlja i daje punu podršku jasnoj osudi terorističkog napada na pripadnike Oružanih snaga BiH, koju je iskazao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i stavovima Islamske zajednice u BiH u vezi s osudom radikalizma i ekstremizma.

''Međutim, u isto vrijeme, ne želimo pristati na pokušaje Bakira Izetbegovića da se pod izgovorom borbe protiv terorizma i pod zastavom SDA, Bošnjaci tobože ujedinjuju u osudi ekstremizma i to po uzoru na Hrvatski narodni sabor njegovog kolege Dragana Čovića.

Mi u SDP-u smatramo neodgovornim i neprimjerenim da Bakir Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH, nije ni pokušao organizirati bilo kakav skup svih političkih snaga u BiH, na kojem bi se pokušao usaglasiti zajednički stav o osudi i potpori borbi protiv pošasti terorizma. To je bila njegova ustavna, zakonska i politička obaveza kao člana Predsjedništva BiH.

Umjesto toga, Izetbegović naivno upada u zamku onih koji BiH žele podijeliti na tri etničke cjeline, čak i na jednom univerzalnom pitanju kakvo je borba protiv zla koji propagira teroristička i ekstremistička ideologija u mnogim dijelovima svijeta, a koja svoje sljedbenike ima i u BiH", navodi SDP.

Država BiH je za SDP bila i bit će uvijek iznad svega, ističe također SDP te izražava uvjerenje da je za građane BiH, kad je riječ o borbi protiv terorizma, kao i o svakom drugom pitanju, puno bitnije bosanskohercegovačko jedinstvo i zajedničko djelovanje svih političkih snaga, a ne neko "izvještačeno jedinstvo predstavnika jednog, drugog ili trećeg naroda".

Predsjednik SDP-a BiH neće nazočiti najavljenom sastanku jer se borbom protiv terorizma, ekstremizma, ali i fašizma, trebaju, zajedno s bh.institucijama, baviti sve političke snage u BiH, bez bilo kakvih podjela, a pogotovo ne onih zasnovanih na etničkom principu.

''Nažalost, u posljednje vrijeme zahvaljujući djelovanju aktualne vlasti, nikad nije bilo više prividnog jedinstva među bošnjačkim, hrvatskim i srpskim političarima, a BiH nikad nije bila podjeljenija nakon završetka rata niti je sigurnosna situacija ikada bila teža'', zaključak je SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close