Osuda i poziv

Izetbegović osudio HNS i zove Demokratsku frontu da se vrati

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 19:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjedništvo SDA pozvalo je koalicijske partnere, a posebno Demokratsku frontu, da se ponovo uključe u proces implementacije izbornih rezultata, kako bi u zakonskom roku mogla biti formirana vlast na svim razinama'', istaknuo je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice stranačkog predsjedništva održane u ponedjeljak navečer u Sarajevu.

Izetbegović je naglasio kako ovoj stranci nije prihvatljiva manjinska vlada, već stabilna vlada u kojoj će sudjelovati sve koalicijske stranke. Dodao je kako ova stranka za sada nema namjeru ulaziti u koalicije s drugim strankama, jer želi posao formiranja vlasti završiti sa DF-om.

''Pozivamo DF da se vrati za pregovarački stol, a ne da olako odustane. Za SDA je potrebno da imamo koherentnu vlast'', istaknuo je.

Osuda deklaracije HNS-a

Izetbegović je također osudio deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kao nepotrebnu.

''Smatramo da je deklaracija Hrvatskog narodnog sabora bila nepotrebna te u ovom trenutku unijela bespotreban nemir. Sada nije realno voditi razgovore o ustavnim promjenama, već se moramo fokusirati na reforme u realnom sektoru'', rekao je te naglasio da cilj buduće ustavne reforme može biti samo dodatna integracija, a nikako dezintegracija BiH.

SDA je, kaže Izetbegović, došla do informacija kako se pokušavaju u pojedinim dijelovima BiH falsificirati rezultati popisa stanovništva, što se posebno odnosi na povratničku populaciju.

''To bi bio završetak etničkog čišćenja. SDA neće priznati takav popis stanovništva'', rekao je.

Nakon sjednice priopćeno je kako je Predsjedništvo SDA pozdravilo ozbiljan i odgovoran odnos pregovaračkog tima SDA s zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem na čelu u procesu implementacije izbornih rezultata.

Nemir zbog deklaracije

''To je već rezultiralo uspostavom nove parlamentarne većine na državnoj razini,usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH o europskom putu BiH, kao i drugim koristima za našu zemlju i sve njezine građane. SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implemenirati izborni rezultati. U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH,a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje'', navedeno je u priopćenju SDA i istaknuto kako je umjesto toga potrebno ''voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana''.

Predsjedništvo SDA priopćilo je kako odbacuje kao neprihvatljive stavove iz jučerašnje Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora koje su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje.

''Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njena dodatna dezintegracija. Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama,etničkoj podjeli javnih servisa i slično. Predsjedništvo SDA osuđuje i pokušaje revidiranja povijesti i vršenja pritiska HNS- a na Haaški tribunal vezano za suđenje dužnocnicima paradržave Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close