Pišem pismo ...

Izetbegović opet dobio pismo: Nabrojani promašaji SDA

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 12:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Fuad Kasumović ponovno su uputili pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem ističu kako je u posljednje vrijeme bilo više promašenih inicijativa koje su dolazile od samoga vrha stranke i istaknutih nositelja najviših dužnosti na koje je javnost oštro reagirala, osudila ih ili u najmanju ruku odbacila kao neprimjerene.

"Neke od njih su prijedlog da Mostar bude glavni grad FBiH, da se održavanje izbora odgodi za dvije godine, da se zatvore kandidatske liste, da se u FBiH formiraju tzv. megakantoni, da se ukine Opća bolnica u Sarajevu ili pripoji Kliničkom centru, da SDA u Srebrenici, umjesto dosadašnjeg zajedničkog kandidata Ćamila Durakovića kandidira sama svoga kandidata, da se Mostar podijeli na dvije općine...", navodi se u pismu.

U pismu se navodi i kako se BiH zadužuje kod MMF-a i Svjetske banke bez jasne vizije što korisno uraditi s tim sredstvima i kako ih vratiti, te upozorava na enormno gomilanje administracije, savjetnika, sudjelovanja kadrova SDA u tijelima i povjerenstvima parlamenata i vlada koje se skupu naplaćuju i na koje javnost s pravom negativno reagira, te nejasan stav SDA prema obnovi tužbe BiH protiv Srbije i nejasna pozicija SDA u vezi s nekim sudskim procesima u BiH.

"Sve ovo ukazuje da se ne snalazimo i nismo preuzeli odgovornost da na ispravan način rješavamo probleme građana, kao i dokaz da 300.000 birača nije glasovalo na proteklim izborima za ovakvo vođenje naroda i države", napominju u pismu visoki dužnosnici SDA, prenosi Srna.

Optužili Izetbegovića da ih smatra "tasterima" za glasovanje i provođenje pogrešne politike uskog kruga ljudi, koji su opterećeni ličnim i familijarnim statusom, što može itekako koštati i stranku i BiH.

"Kao što je općepoznato i prepoznatljivo narodu - principi vođenja kadrovske politike su familijarno-interesni, s katastrofalnim posljedicama po budućnost i BiH, i naroda, ali i SDA na čijem ste čelu...", navodi se u pismu upućenom Izetbegoviću.

Potpisnici pisma ističu kako se uklanjaju ljudi koji znaju, a nisu poslušnici uske grupe ljudi, a dovode oni "zaslužni" i poslušni bez ikakvog znanja ili iskustva, posebno u sigurnosnom i ekonomskom sektoru.

''SDA trenutno nema odgovor na brojna važna pitanja u zemlji, a dio rukovodstva na svim razinama se bavi razračunavanjem s neistomišljenicima i posebno ljudima koji imaju rezultat i podršku naroda na izborima. Uradite analizu tih procesa, pa ćete vidjeti kakvu štetu nanosite i stranci i zemlji", poručeno je lideru stranke.

Izetbegoviću se zamjera što trenutnim izmjenama Izbornog zakona želi preko svojih pravnika "zalediti" liste i time eliminirati i mali tračak demokratičnosti izbornog procesa, čime se želi osloboditi svih onih koji drugačije misle.

Izrazili su nadu će ispravno biti shvaćen njihov apel za spas SDA od onih koji joj ne pripadaju i da Izetbegović konačno pokrene procese u i oko SDA u pozitivnom smjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close