obrazovni sustav

Izetbegović o bosanskom jeziku s veleposlanikom Mooreom

Vijesti / Flash | 22. 06. 2016. u 15:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se danas u Sarajevu sa šefom Misije OSCE-a u BiH veleposlanikom Jonathanom Mooreom, s kojim je razgovarao o stanju ljudskih prava u BiH, s posebnim naglaskom na obrazovni sustav.

Veleposlanik Moore informirao je predsjedavajućeg o tekućim nastojanjima OSCE-a u praćenju situacije i rješavanju pitanja naziva jezika koji će biti upisan u svjedodžbe djece bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sustavu entiteta RS.

Sugovornici su se usaglasili da se pitanje jezika na kom se izvodi nastava za bošnjačku djecu u školama u entitetu RS mora trajno riješiti, uz dodatne napore na prevazilaženju ove situacije, te da je pravo Bošnjaka da svoj jezik zovu bosanskim neosporno.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da će roditelji Bošnjaci u entitetu RS imati punu podršku u nastojanjima da se izbore za elementarna prava, te da će u toj borbi biti korišteni svi dostupni pravni mehanizmi.

Sugovornici su se usaglasili i da je model dvije škole pod jednim krovom, prisutan u više gradova Federacije BiH, trajno neadekvatan sustav, te da treba tražiti modalitete za drugačije rješenje koje ne uključuje podjele od najranije dobi, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close