Izetbegović: Nikolić pozvan u BiH, ali mu izgleda nije stalo

Vijesti / Flash | 14. 01. 2017. u 14:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo, ali da se stječe utisak da mu "nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa".

On je u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine rekao da je Nikolić "više puta" pozivan da posjeti BiH.

"Odluka je njegova. Po onome što trenutno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana", rekao je Izetbegović.

On je postavio pitanje "čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsjedničkom kabinetu u Srbiji" i dodao da "nije Krajišnika osudio neki 'bošnjački' sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama", prenosi agencija Tanjug.

"Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH. Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumijeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bosanskohercegovačke Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu Republici Srpskoj (RS), mirio ih sa drugim narodima, surađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince", tvrdi Izetbegović.

Opširnije na Al Jazeera Balkan

Kopirati
Drag cursor here to close