Dodik 'za' dolazak

Izetbegović: Nemoguće je konsenzusom zabraniti Šešelju ulazak u BiH

Vijesti / Flash | 04. 04. 2016. u 18:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dolazim u Republiku Srpsku i uključujem se u kampanju za lokalne izbore", najavio je to lider radikala.

"... Ali u najskorije vrijeme planiram da dođem u Sarajevo da se prošetam centrom grada, ulicom Vase Miskina - od stare crkve pa do Marijin Dvora, da obiđem Prvu gimnaziju gdje sam učio školu, da obiđem Pravni fakultet gdje sam studirao, Fakultet političkih nauka gdje sam radio, osnovnu školu na Grbavici koju sam završio. Dakle, cijeli jedan dan ja planiram da šetam po Sarajevu."

Jedna od lokacija koju Šešelj planira posjetiti je i ova – njegovo nekadašnje radno mjesto – Fakultet političkih nauka gdje je uvezao radni staž i ostvario pravo na mirovinu 2012. godine. Kaže da je u kontaktu sa pojedinim bivšim kolegama profesorima i bit će mu zanimljivo gledati kako će ga i kako ovdje dočekati.

Šešelj bi se sastao i sa predsjednikom Republike Srpske ukoliko bi Milorad Dodik izrazio želju.

"Nitko ne može spriječiti nikoga iz okruženja da dođe sa urednom putnom dokumentacijom, pa tako ni Šešelja", stava je Dodik.

“Konotacija je potpuno nebitna, Šešelj kao slobodan građanin je slobodan da se šeće i da dođe u Republiku Srpsku i nemam nijedan problem te vrste”, kaže Dodik za N1.

Da ima takvu moć na cijeloj teritoriji zemlje Bakir Izetbegović bi zabranio Šešelju ulazak u Bosnu i Hercegovinu. No, predsjedavajući državnog Predsjedništva ranije je izjavio da je do takve odluke – konsenzusom - gotovo nemoguće doći.

“Šešelj je uradio što je uradio i sasvim jasno što je bila njegova uloga i mislim da bi i ovi što mu daju podršku trebali da dobro razmisle što o sebi govore dajući njemu podršku. Plus čovjeku koji je ohrabrivao zločine koji su se zatim dogodili, pa ih onda amnestirao pa ih ponovo ohrabrivao, ne bi trebalo biti mjesta u Bosni i Hercegovini u jednoj normalnoj državi mu ne bi trebalo biti mjesta”, riječi su Bakira Izetbegtovića.

“Niti Bakir određuje o tome što može i tko može doći u Bosnu i Hercegovinu. Bakir Izetbegović nije Bosna i Hercegovina. Da vidim kako će ga spriječiti", dodao je Dodik.

Dodik nije ovako mislio 1998. kada je kao premijer Republike Srpske u intervjuima govorio da je lider radikala u tom entitetu nepoželjan i najmanje pozvan da kroji politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close