Unatoč pritiscima

Izetbegović neće podnijeti ostavku

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 13:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da neće podnijeti ostavku nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

''Smatrali smo da treba pokušati i učiniti sve za pravdu i ne obazirati se na to što se registrar ne poziva na pravila Suda. Dao sam podršku našim pravnicima koji traže pravdu za žrtve i ne kaju se zbog toga. Papir registrara iz svibnja 2016. nije bio utemeljen na pravilima Suda'', rekao je Izetbegović novinarima uoči sjednice Glavnog odbora SDA.

Odgovarajući dalje na novinarska pitanja, izjavio je da ne vrijedi ni komentirati informacije o istrazi protiv Sakiba Softića, koji je u ulozi agenta BiH predao zahtjev za reviziju presude.

Sud je, po Izetbegovićevim riječima, dva puta radio na zaustavljanju revizije: prvi put putem registrara, a drugi put kad je uzeo u obzir Mladena Ivanića.

Naime, više je političkih dužnosnika, među kojima prednjače lider SBB-a Fahrudin Radončić te predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, poručilo kako bi Izetbegović nakon odluke Haaga trebao napustiti poziciju.

''Postupao sam savjesno, u okviru svojih zakonskih ovlasti, uz konsultacije sa najboljim svjetskim stručnjacima za međunarodno pravo i punu svijest o moralnoj obavezi prema svom narodu, koji me je izabrao. Taj narod je politikantskim igrokazom Međunarodnog suda pravde obespravljen i ponižen – ali narod će znati da ocijeni i procijeni tko je istrajavao na istini i pravdi, a tko je s tim principima spreman kalkulirati, trgovati i izdati ih radi trenutnog šićara. Zato se neće ispuniti Radončićeva želja da sjedne u časnu stolicu koja mu ne pripada. Ja ću Predsjedništvo BiH napustiti u studenom 2018. godine. U skladu s Ustavom i zakonom, možda ću se 2022. i vratiti'', poručio je putem Faktora onima koji ga pozivaju da ostupi Izetbegović.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Halid Genjac rekao je je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović učinio sve što je morao i mogao prema žrtvama, kada je u pitanju podnošenje apelacije Haaškom sudu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik GOSDA istakao je da pitanje legitimiteta Sakiba Softića kao agenta BiH u Haaškom sudu ne treba promatrati kao crno-bijelu stvar.

''U odgovoru na apelaciju iz BiH Sud se ne poziva na statut niti na sudska pravila, riječju, na pravnu osnovu za odbijanje apelacije'', rekao je Genjac.

Kopirati
Drag cursor here to close