Vlast

Izetbegović ne bi nove partnere; Čović bi

Vijesti / Flash | 05. 06. 2015. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nećemo tražiti nove partnere u vlasti. Gospodin Novalić neće pokretati smjene ministara DF-a u Vladi jer su oni rekli da će podržati sve zakone'', rekao je predsjednik SDA BAkir Izetbegović nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodao je kako za njega Vlada FBiH funkcionira jer ako ministri DF-a sjede u Vladi i ako će podržati reformske zakone on po tome sudi da su oni još u koaliciji.

''SDA je spremna staviti moratorij na imenovanja u javnim poduzećima'', kazao je Izetbegović.

Na upite novinara o mogućnosti da Savez za bolju budućnost BiH bude novi koalicijski partner, o čemu je govorio Čović uoči sastanka, rekao je kako to predsjednik HDZ-a BiH na sastanku nije spominjao.

''Takvu stvar Čović nije tražio niti je SDA za takvu stvar. Mi smo zato da prestanu verbalni ratovi među Bošnjacima'', rekao je Izetbegović.

No, lider HDZ-a BiH rekao je kako im novi partneri.

''Moramo ojačati parlamentarnu većinu, tko god da je to. Jer ne možete vi s 40 i nešto ruku ići u reformske zahvate, kakvi jesu ovi socijalni izrazito teški, što znači za to mora biti osigurana mnogo, mnogo kvalitetnija većina, kako niko nikoga ne bi ucjenjivao. Što se mene tiče ja sam vrlo iskreno jučer kazao, to mislim i danas, neozbiljnost u politici u ovom teškom vremenu za mene je neprihvatljiva, tako da praviti dogovore i svaki put nakon dva sata dogovora pričati malo drugačije to ne ide. I, ova parlamentarna većina za mene stvarno više ne postoji'', kazao je Čović.

Rekao je kako bi trebalo razgovarati o ulasku u vlast SBB-a.

''Nisam još razgovarao s gospodinom Radončićem, ali ovih dana hoću. Sljedećih dana treba razgovarati sa svima onima koji su ozbiljni, koji su sada u opoziciji takvi će se nametnuti za ovakve razgovore, ali je sasvim izvjesno da mi parlamentarne većine nemamo koja može nositi na sebi ovako ogromno breme'', kazao je Čović.

Čovićev je stav da su iscrpljene ovakve mogućnosti koncepcije funkcioniranja izvršne, a time i zakonodavne vlasti, jer je sadašnja Federalna vlada već sada manjinska vlada.

''Iako je malo specifičan pristup. Ostat ćemo u Vladi, smijenite nas, ali ćemo biti protiv odluka. To samo govori koje i kakvo smo partnerstvo napravili. Uvjeren sam da ćemo brzo krenuti s pravim reformskim aktivnostima'', kazao je Čović.

Istaknuo je da su već jutros održani sastanci s premijerom Novalićem i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i njihovim zamjenicima te je dogovoreno da se reformska pitanja stave na dnevni red prve sjednice Federalne vlade.

''Nisam optimističan, ali ćemo i to testirati, jer smo previše već vremena izgubili. Prošlo je osam mjeseci od općih izbora i trebamo tražiti potencijale u parlamentarnim većinama koje već sada postoje u Federalnom parlamentu u opoziciji'', stav je Čovića.

Naglasio je kako nije realno da Vladu podržava opozicija oko teških projekata poput socijalnih reformi koje će biti zahtjevne, ali je dodao da su članovi vladajuće koalicije preuzeli obavezu da do kraja sedmog mjeseca ključna pitanja stave na dnevni red i da zakoni budu usvojeni u parlamentu što od njih traže financijske institucije.

Do tada, dodao je, trebat će biti izvršena i rekonstrukcija vlasti, ali rad Vlade će se nastaviti te će se pokušati u hodu rješavati određena pitanja kako bi pokazali da se može graditi bolja budućnost BiH, ocjenjujući da se ova kriza ne bi trebala odraziti na funkcioniranje Vijeća ministara BiH. 

Istodobno, Reuf Bajrović, član Predsjedništva DF-a i ministar energetike i rudarstva, kazao je novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH, da su on i Emir Suljagić, zamjenik ministra obrane BiH, te članovi pravnog tima DF-a bili na sastanku kod Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH te da su razmatrali buduće korake u vezi izlaska DF-a iz vlasti.

Dodao je kako očekuje da proceduru njihove smjene pokrene federalni premijer.


Kopirati
Drag cursor here to close