Dodikova poruka

Izetbegović klicanjem prvorazrednom muslimanskom lideru traži obračun

Vijesti / Flash | 11. 08. 2014. u 06:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kritizirao je podršku bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je na pobijedio na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Turskoj.

Dodik je za agenciju Srna rekao kako Izetbegović priziva Erdoganovu pobjedu na izborima kako bi se Bošnjaci mogli obračunati sa Srbima i Hrvatima.

Komentirajući poruku Izetbegovića koja je prenesena za vrijeme predizbornog skupa vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u turskom gradu Konyi - u kojoj je Erdogana nazvao vođom svih muslimana - Dodik je kazao da je riječ o "poltronskoj politici".

"Za nas koji to redovno pratimo ne bi trebalo predstavljati iznenađenje njegovo poltronsko nastojanje da ovdje prizove nekog snažnog muslimanskog vođu iz svijeta koji bi nesumnjivo uvijek bio na strani muslimana u BiH. Ovo je nesumnjivo još jedna potvrda aspiracija koje idu za tim da se ponovo prizovu tursko uplitanje i vladanje, odnosno vrijednosti koje su neprihvatljive za nas", izjavio je Dodik te dodao kako Izetbegović očekuje potporu islamskih lidera da bi se obračunao s drugim narodima u BiH.

"Izetbegović to vidi, naravno, u Turskoj i u Erdoganu i u tom pogledu apsolutno nama koji živimo ovdje takvom izjavom o njegovom vođi poručuje: 'Evo morate pričekati da bude izabran, pa ćemo se obračunati s vama'. Tako mi, bar, trebamo razumijeti ako imalo politički razmišljamo i pronicljivo gledamo", dodao je Dodik.

Podsjetimo, Izetbegović je podržao turskog premijera Erdogana u predsjedničkoj kampanji ustvrdivši da je on lider muslimana svijeta.

"Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojim pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tayipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu", rekao je Bakir Izetbegović u obraćanju.

Erdogan je uzvratio zahvalama na Izetbegovićevim riječima, istaknuvši da i Turci vole BiH i braću Bošnjake, te mole za BiH, jedinstvenu zemlju Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Inače, prema još uvijek neslužbenim rezultatima, koje je objavila državna turska agencija Anadolija, premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u povijesti te zemlje Recep Tayyip Erdogan ostvario je uvjerljivu pobjedu.

Kopirati
Drag cursor here to close