u idućoj godini

Izetbegović: Izborit ćemo se za status bosanskog jezika

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 17:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je u Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjao bajram-namaz zajedno sa stotinama vjernika kojih je bilo mnogo više nego što je to kapacitet harema središnje džamije u BiH.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u tradicionalnoj hutbi upozorio je na gruba kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda te identitet jednog naroda u BiH. Izetbegović je za 'Avaz' kazao da je, nažalost, i u ramazanu bilo incidenata u RS.

''Bilo je, nažalost, incidenata i tijekom ramazana, tamošnje vlasti te svoje nasilnike nikako da stave pod kontrolu, da ih zaustave. Očito je da se to i namjerno radi, a moglo bi se to zaustaviti '', prokomentirao je Izetbegović.

Dodao je da u idućoj godini valja raditi na tome kako bi takve stvari prestale.

''U idućoj godini konačno ćemo izboriti status za bosanski jezik na osnovu presude Ustavnog suda BiH'', poručio je Izetbegović te dodao da nakon toga treba nastaviti borbu za jednakost svih ljudi na svakom pedlju lijepe zemlje BiH.

''Bajram šerif mubarek olsun, svako dobro, mir muslimanima, mir svim dobrim ljudima na svijetu'', zaključio je Izetbegović.

Brojni vjernici koji su nazočili jučerašnjem bajram-namazu nakon završetka odlučili su pričekati predsjedavajućeg Predsjedništva kako bi mu čestitali ovaj najradosniji blagdan. Izetbegović je, iako vidno žureći, ipak zastao kako bi odgovorio na čestitke te ovom prilikom i darivao prisutnu djecu bajramlukom.

Kopirati
Drag cursor here to close