izazov

Izetbegović i Erdogan zabrinuti: Islamski svijet suočen s ozbiljnim izazovima

Vijesti / Flash | 13. 04. 2016. u 15:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o bilateralnim odnosima BiH i Turske, ocijenivši da su odnosi dviju zemalja na najvišoj razini, izrazivši obostranu želju da se postignuta razinaodržava, a suradnja produbljuje na svim poljima.

Predsjedavajući Izetbegović i predsjednik Erdogan su, uoči summita Organizacije islamske suradnje, podijelili i zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta, smatrajući da se muslimanski svijet suočava s ozbiljnim izazovima, od kojih su najistaknutiji terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

Zajednički stav je da su jedinstvo i solidarnost među muslimanskim zemljama neophodni za rješavanje ovih izazova. U tom smislu, sugovornici su izrazili nadu da će oni biti rješavani koordiniranim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta i očekivanje da će sutrašnji summit biti korak upravo u tom pravcu, kao summit ujedinjavanja i jedinstva.

Teme razgovora bile su i pogoršana sigurnosna situacija na Bliskom Istoku, složena situacija u Siriji, kao i aktualni odnosi Turske s Europskom unijom, u kontekstu izbjegličke krize i milijunskih migracija.

Predsjedavajući Izetbegović izrazio je najiskreniju sućut povodom učestalih gubitaka života građana Turske u terorističkim napadima, i solidarnost s građanima Turske.

Izraženo je zajedničko opredjeljenje dviju država za odlučnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te potvrđena spremnost za nastavak najtješnje sigurnosne suradnje, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close