Uskoro lokalni izbori?

Izborni zakon opet Mostaru kao gradu daje posebni status

Vijesti / Flash | 03. 05. 2014. u 08:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka koju je nedavno usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koja se odnosi na promjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji govori o Mostaru probila je nadu kako će se lokalni izbori ove godine ipak održati u gradu na Neretvi.

- Ovo je jedna jako dobra odluka koja daje nadu da će se slična odluka donijeti i na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tako bi se, na trenutačno najbolji mogući način provela odluka Ustavnog suda BiH vezana uz Mostar, te bi se stvorili uvjeti da se raspišu i provedu lokalni izbori za Mostar u listopadu ove godine, zajedno s općim izborima u BiH'', rekao je za Večernji list predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i jedan od glavnih sudionika pregovora oko problema Statuta Mostara Slađan Bevanda.

Iduća adresa o kojoj će se razgovarati o ovoj temi je državni Parlament. Neslužbene informacije govore kako će zastupnici bošnjačkih stranaka biti protiv predloženog rješenja za Mostar.

S obzirom da Mostarci ne mogu birati novu lokalnu vlast već godinu i pol dana, onaj tko bude oborio rješenje za promjenu Statuta Mostara i provede odluke Ustavnog suda, morat će i snositi odgovornost za događaje koji će kasnije uslijediti i nove probleme.

Nakon zadnjih događaja glavno pitanje je koliko je Mostar sada bliži izborima nego prije tjedan dana.

- Mislim da smo za korak bliže izborima u Mostaru. Nadam se da će razum prevladati politikanstvo, te da će se osigurati potrebna većina za usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Zastupničkom domu'', poručio je Bevanda.

S druge strane, bošnjačke stranke su najavile kako će na sve legalne načine blokirati ovakav prijedlog promjene Izbornog zakona koji se odnosi na Mostar jer smatraju kako jedna izborna jedinica ne pruža zaštitu Bošnjacima i traže poseban status za ovaj grad, piše Večernji list.

- Ove izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ipak ostavljaju određene posebnosti u Mostaru, npr. u Statutu ostaje ugrađen Institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa kojeg nema nigdje na lokalnoj razini, neizravni izbor gradonačelnika kroz Gradsko vijeće dvotrećinskom većinom u prvom krugu, te donošenje proračuna dvotrećinskom većinom. Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno iskoristiti ovu prigodu, deblokirati Grad Mostar, te provesti lokalne izbore ove godine'', odgovorio je Bevanda na stavove bošnjačkih stranaka.

Kopirati
Drag cursor here to close