Hrvatska

Izbori za predsjednika SDP-a 12. ožujka, Komadina potvrdio kandidaturu

Vijesti / Flash | 11. 01. 2016. u 19:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konvencija hrvatskog SDP-a održat će se 2. travnja, a prethodit će joj izbori za predsjednika stranke 12. ožujka, odlučilo je u ponedjeljak jednoglasno Predsjedništvo stranke.

Tu odluku još mora potvrditi Glavni odbor stranke, koji će se sastati 23. siječnja.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina potvrdio je u da će se kandidirati za predsjednika stranke te potvrdio kako namjerava "abolirati" isključene članove stranke, poput Slavka Linića i Aleksandre Kolarić, javlja Hina.

Komadina je optimist i vjeruje kako ima dobre izglede da postane novi predsjednik SDP-a, a očekuje i potporu mlađih članova stranke, žena i srednjovječnih muškaraca.

U kampanju ulazi s porukom o novom, boljem i snažnijem SDP-u, "SDP-u kojem participiraju članovi, na svim razinama odlučuje članstvo, ne autokratska vladavina, ne makijavelizam". "Ulijevo, a ne liberalni i neoliberlani", poručio je.

Na pitanje vodi li Milanović stranku autokratski, odgovorio je: "Apsolutno, Statut je centralistički". "Mora se mijenjati i decentralizacija stranke. Ljudi na terenu moraju se konzultirati i predlagati politike. SDP mora imati novi statut i dobar redizajn programa, koji mora biti i socijalni i demokratski", kazao je Komadina.

Komadininu kandidaturu podržali su zagrebački SDP-ovci Rajko ostojić i Davor Bernardić.

"Nažalost, na sjednici Predsjedništva nismo dobili izvješće i analizu parlamentarnih izbora, ali i bez nekih dubokih analiza tablica, rezultat parlamentarnih izbora je kristalno jasan. U četiri godine doveli smo HDZ na oba brijega, i u Banske dvore i na Pantovčak. Naravno da je bilo i dobrih stvari, ali bilo je i velikih grešaka. I što nam sada ostaje? Dilema je potpuno jasna - ili nastaviti ovim putem ili pokrenuti promjene. Ja podržavam Zlatka Komadinu, to je potpuno jasno", rekao je Ostojić.

Bernardić je, pak, poručio kako političke stranke uče i iz pobjeda i iz poraza. "Moramo biti svjesni da smo ove izbore ipak izgubili, osvojili smo 30 posto manje mandata, a izgubili 150.000 birača. SDP-u su potrebne promjene. Zlatko Komadina je čovjek terena, čovjek koji je pobijedio na svim lokalnim izborima i koji iz baze može pokrenuti promjene i uz okupljanje razjedinjene ljevice SDP-u osigurati povratak na vlast u najkraćem mogućem roku. U SDP-u ima mjesta za sve ima i za sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića, ali nema za politiku ili mi ili oni", kazao je Bernardić.

Na sjednici predsjedništva SDP-a nije bilo šefa Glavnog odbora stranke Josipa Leke koji se, objašnjavaju u stranci, ispričao bolešću.

Kopirati
Drag cursor here to close