pokusno glasovanje

Izbori za glavnog tajnika UN-a: Guteress vodi, Turek pao na dno ljestvice

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 15:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši slovenski predsjednik Danilo Turk smatra da njegova kandidatura za glavnog tajnika UN-a još uvijek ima izgleda premda je u trećem krugu pokusnog glasovanja u Vijeću sigurnosti dobio najskromniju potporu do sada, te pao na osmo mjesto.

"Vjerujem da je moja kandidatura vjerodostojna i da ima dobre izglede za uspjeh", kazao je Tuerk u utorak, komentirajući rezultate trećeg kruga tajnog glasovanja predstavnica zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. U trećem krugu održanom u ponedjeljak najviše glasova opet je dobio portugalski kandidat Antonio Guteress.

Danilo Tuerk koji je u prvom pokusnom glasovanju bio drugi sada je pao na dno ljestvice, na osmo mjesto.

Slovenski diplomatski krugovi ocjenjuju da je Tuerkov pad s drugog na četvrto mjesto u drugom krugu glasovanja, a sada pad na dno ljestvice kandidata razočaravajući za Tuerka koji od svih kandidata ima najviše diplomatskog iskustva u svjetskoj organizaciji, no da sve još nije izgubljeno.
Kao najveće iznenađenje prilikom zadnjeg glasovanja u New Yorku diplomatski krugovi u Ljubljani navode uspjeh bivšeg slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka koji je sada drugi. Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić dijeli treće mjesto na ljestvici kandidata s najviše potpore s direktoricom Unesca Irinom Bokovom.

Slijedi argentinska ministrica vanjskih poslova, pa makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim, bivša premijerka Novog Zelanda, Tuerk, bivša ministrica vanjskih poslova Moldove i predstavnica UN-a za klimatska pitanja Christiana Figueres iz Kostarike.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić povukli su se.

Kopirati
Drag cursor here to close