Izbori

Izbori upitni ako se ne usvoji proračun

Vijesti / Flash | 18. 01. 2012. u 11:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imajući u vidu našu zakonsku obavezu da u svibnju trebamo raspisati lokalne izbore koji će se održati u listopadu, također imajući u vidu činjenicu da po Izbornom zakonu i nadležne institucije trebaju osigurati sredstva za provedbu izbora i sagledavajući cjelokupnu situaciju oko neusvajanja proračuna, našli smo za shodno da na vrijeme reagiramo i upozorimo na ovu situaciju Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH.

Ovo je danas Feni kazala glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Maksida Pirić, govoreći o dopisu koji je predsjednik SIP-a BiH Branko Petrić nedavno uputio Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH.

Iako izbore trebamo raspisati u svibnju, dodala je Pirić, potrebno je već krajem idućeg mjeseca pokrenuti procedure javnih nabavki, raspisivanje tendera, između ostalog, raspisivanje međunarodnog tendera za tiskanje glasačkih listića.

"Poznato je da sve te procedure dugo traju i zbog toga ih moramo započeti na vrijeme, a da bi smo to uradili moramo znati da su osigurana sredstva", kazala je Pirić. Po njenim riječima, još uvijek, u ovom trenutku, nije upitno održavanje izbora, ali moglo bi biti ukoliko nadležne institucije na vrijeme ne reagiraju.

"Naša procjena, na bazi prethodnih izbora, da bi za potrebe SIP-a, institucije BiH trebale osigurati četiri milijuna i 300 000 KM. To je što se tiče državnog nivoa. I općine će imati svoje troškove i već su predvidjele sredstva općinskim proračunima", kazala je Pirić.

Upitana o mogućnosti eventualnog održavanja prijevremenih lokalnih izbora za načelnika Općine Novi Grad ukoliko aktualni načelnik Damir Hadžić bude imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH, Pirić je kazala da "još uvijek nemamo situaciju da je načelniku prestao mandat".

Kada se to desi, dodala je, onda će biti zauzet stav i doneseni određeni zaključci. "Mi već u svibnju raspisujemo redovne lokalne izbore. Najvjerojatnije, prijevremenih neće biti, jer će doći do poklapanja termina", kazala je Pirić.

Kopirati
Drag cursor here to close