Po posebnim pravilima

Izbori u Stocu 19. veljače

Vijesti / Flash | 05. 02. 2017. u 18:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je večeras, na hitnoj sjednici, donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora u Osnovnoj izbornoj jedinici Stolac.

Izbori u ovoj općini bit će održani u nedjelju, 19. veljače.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić je istaknula da je javnost u BiH dugo čekala na ovu odluku, ali su se prvo morale otkloniti, kako je kazala, brojne tehničke i pravne odluke.

"Moram skrenutu pažnju da se raspisivanje ponovljenih izbora u Stocu odnosi na jednu operativno i logistički zahtjevnu operaciju", objasnila je i dodala:

"Prvi put u BiH potrebno je održati izbore u roku od 14 dana i to je zahtijevalo posebna pravila. Posebno se izlazilo u susret glasačima koji glasaju izvan zemlje".

SIPBiH je zbog toga donio izuzeće od pravila...

"Usvojili smo izuzeće od pravila tako da ćemo glasačke listiće iz inozemstva, čije će prosljeđivanje krenuti od sutra, čekati do 10 dana nakon izbora. Ovo je specijalno pravilo koje je do sada urađeno samo za općinu Stolac. Na kovertama sa glasačkim listićima morat će biti datum do 19. veljače. Smatramo da će 10 dana biti dovoljno da listići dođu do SIP-a", poručila je Hadžiabdić za N1.

SIPBiH je ranije donijelo Odluku kojom se poništavaju izbori održani 2. listopada 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, te glasanjem putem mobilnih timova, kao i glasanjem u odsustvu i putem pošte.

Izborni proces u Stocu prekinut je 2. listopada, na dan Općinskih izbora, zbog incidenata na biračkim mjestima.

Za ove ponovne izbore će biti potrošeno oko 38 tisuća KM koje je SIP potraživalo iz rezervi proračuna institucija BiH. Hadžiabdić je naglasila da će SIP BiH, njegovi uposlenici i cijelo tajništvo, biti prisutni na svim biračkim mjestima u općini Stolac i u općinskoj izbornoj komisiji Stolac.

Najavila je da će naredne dane posvetiti i sigurnosnom aspektu, dodajući da se izbori ne provode samo u općini Stolac nego u još sedam općina u kojima moraju organizirati glasanje u odsutnosti, te u 21 državi izvan BiH.

"Provest će se na osnovu istih biračkih popisa i istih kandidatskih listi sa kojih će morati biti ukolonjena imena kandidata na osnovu pravosnažnih odluka SIP-a BiH. Ali će se uložiti napori da se u narednih 14 dana pribave izvodi iz matične knjige umrlih za sve osobe za koje je ta činjenica provedena u matičnom uredu i da se ukrste sa podacima iz biračkog popisa kako bi imali napomenu 'izvod iz matične knjige umrlih' za sve birače koji su na biračkom popisu, a nemaju pravo glasa na šta nam se jako puno ukazuje", istaknula je Hadžiabdić.

Na novinarsko pitanje da li je SIP razmatralo zahtjev za pokretanje upravnog postupka koji je uputila Inicijativa za Stolac prije dva dana, predsjednica SIP-a je odgovorila da su neposredno uoči ove sjednice dobili te materijale.

"Ja sam ih prvi put vidjela danas. Shvatila sam da su oni jedna vrsta informacije o određenim kaznenim prijavama koje su upućene prema tužiteljstvu, gdje se ukazuje da su neki birači glasali koji nisu imali pravo glasati na određenim mjestima. Mi smo poništili izbore i ponovno se imenuju birački odbori i ono na što se ukazuje se uglavnom tiče možda manipulacija biračkog odbora kod identifikacije birača ili zloupotreba biračkog prava", kazala je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je naglasila da tiskaju nove glasačke listiće koji neće biti u istoj boji kao glasački listići koji su korišteni na poništenim izborima, s obzirom na to da je na poništenim izborima bilo dosta manipulacije, uništavanja i krađe izbornog materijala za koji nisu sigurni ni gdje je završio.

Kopirati
Drag cursor here to close