Čović i Yee

Izbori u Mostaru pokazat će ozbiljnost BiH

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenje pitanja izbora u Mostaru bilo bi jasna potvrda iskrene posvećenosti pozitivnim promjenama, te bi učvrstilo povjerenje EU-a i SAD-a u sposobnost BiH da se samostalno kreće na euroatlantskom putu, zaključeno je nakon sastanka hrvatskog član Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Hoyt Yeea, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

Tema sastanka, kako je priopćeno iz Čovićeva Ureda, bila je ispunjenje uvjeta iz domene europskih integracija, konkretno dogovor o usuglašenom mehanizmu koordinacije i Protokolu uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

''Realizacija ovih aktivnosti će omogućiti da se na prvom ministarskom sastanku pod predsjedavanjem Slovačke, u julu 2016. godine, razmotri zahtjev BiH za članstvo, što će ubrzati dalju realizaciju obaveza iz procesa pristupanja'', navodi se u priopćenju.

Zajednička je ocjena kako je izuzetno važno da se izbori u Mostaru održe 2. listopada 2016. godine, kada će biti održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini.

Yee je još jednom istaknuo da SAD-e pružaju podršku svim aktivnostima koje jačaju perspektive članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u.

I na sastanku s Izetbegovićem Yee je iskazao posebno zanimanje za pitanje Mostara, te moguća rješenja koja bi rezultirala blagovremenim održavanjem lokalnih izbora u ovom gradu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH informirao ga je o dodatnim naporima koji se ulažu u postizanje adekvatnog rješenja pitanja statuta za Mostar i aktualnom stanju na terenu.

I predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović susreli su se u Parlamentarnoj skupštini BiH s Yeeom.

Sastanku je nazočila i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Kopirati
Drag cursor here to close