Pod lupom

Izbori u BiH: Stanje u kojemu se otvoreno kupuje i prodaje

Vijesti / Flash | 27. 04. 2017. u 14:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija ,,Pod lupom“ je, u sklopu zagovaračke kampanje za unaprjeđenje izbornog procesa, održala u protekla dva dana javne događaje u općinama Travnik i Livno pod nazivom ''Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uvjet koji nema alternativu!''.

Kako je kazala koordinatorica za odnose s javnošću Koalicije ,,Pod lupom“ Jovana Kljajić, javna tribina u Travniku i regionalna konferencija u Livnu okupile su preko 70 sudionika koji su dali podršku preporukama Koalicije ,,Pod lupom“ koje su predstavljene u završnom izvješću o promatranju Lokalnih izbora 2016. godine.

''Iako je Koalicija ,,Pod lupom” ocijenila u završnom izvješću o promatranju Lokalnih izbora 2016. godine da su izbori na većini biračkih mjesta provedeni u skladu s Izbornim zakonom BiH, u brojnim područjima utvrđen je niz incidenata i nepravilnosti, od preuranjene izborne kampanje, trgovine mjestima u biračkim odborima, kupovine glasova, zloupotrebe osobnih podataka u svrhu glasanja poštom, zloupotrebe javnih resursa u privatne svrhe, do nasilnog prekida glasanja u Stocu'', kazala je Kljajić.

Dodala je kako su sudionici ovih javnih događaja suglasni da je ključni problem izbora u BiH nedostatak političke volje za poboljšanjima, potpuna politizacija izbornog procesa, te manipulacija rezultatima i izborne prevare.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić osvrnuo se da ni jedni izbori u BiH od 1996. godine nisu bili potpuno slobodni niti pošteni, te je naglasio da je najveći problem nepoštivanje zakona.

''Ovakve izbore ćemo imati sve dok se ne nametne odgovornost političkim subjektima, koji su generatori svih izbornih nepravilnosti. Izbori u BiH dođu kao izvanredno stanje u kojem se otvoreno kupuje i prodaje i nitko za to ne odgovara'', kazao je Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close