Kružić križić

Izbori 2. listopada: Povećava se prag, a za biračke odbore nema rješenja

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 07:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokalni izbori u BiH najvjerojatnije će biti održani 2. listopada, potvrdio je za Dnevni avaz Ahmet Šantić, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH rekavši kako nema nikakvih smetnji da se ispoštuju zakonske odredbeo o održavanju lokalih izbora prve nedjelje u listopadu.

''Službeno ćemo još samo provjeriti imamo li u to vrijeme neki od vjerskih praznika, što bi značilo pomjeranje izbora za jedan tjedan, ali za sada nema takvih naznaka'', rekao je Šantić.

Govoreći o dogovoru koji je do sada postigla parlamentarna Interresorna radna grupa u vezi izmjena Izbornog zakona, čiji je i on član, Šantić kaže da će ovo tijelo uskoro finalizirati izvještaj o svom radu i prijedloge uputiti u parlamentarnu proceduru. Za sada je izvjesno da se ide na povećanje izbornog praga unutar stranaka.

Za razliku od sadašnje zakonske prakse, prema kojoj neki kandidat mora osvojiti pet posto glasova od ukupnog broja važećih glasova koje je osvojila njegova stranka da bi mogao sudjelovati u raspodjeli mandata unutar liste, sadašnji prijedlog je da kandidat, da bi ušao u trku za mandat, mora imati do 15 posto glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojila njegova politička opcija.

''Smatramo kako bismo na taj način spriječili i eventualne unutarstranačke trgovine, bile bi onemogućene zloupotrebe, u smislu dopisivanja preferencija, a na ovaj način bio bi osiguran veći stupanj poštovanja volje biračkog tijela'', smatra Šantić.

Također, ističe i da postoji načelna suglasnost u vezi povećanja broja potpisa za podnošenje kandidature za člana Predsjedništva BiH na 5.000, a prijedlog je da toliko potpisa bude zatraženo i pri kandidaturi za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ići će se i s prijedlogom za povećanje broja potpisa za kandidature za županijske skupštine.

Kada je upitanju rješavanje problema "najslabije karike" u izbornom procesu, biračkih odbora, Šantić je kazao da se o ovom pitanju mnogo razgovaralo, ali konačno rješenje nije nađeno.

Kopirati
Drag cursor here to close