Nezadovoljni

Izbor sudaca u Čitluku: Vijećnici traže preispitivanje odluke VSTV

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vijećnici Općinskog vijeća Čitluk izražavaju nezadovoljstvo i oštro osuđuju posljednje odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine u svezi sa izborom sudaca u Općinskom sudu Čitluk te izražavaju sumnju u pristranost članova Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine i politizaciju cijelog postupka. Cilj donošenja zaključka nije miješanje u rad pravosudne institucije već ukazivanje na grube povrede članka 11a. Amandmana 52. Ustava FBIH, članka 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije-kantona i članka 43. stavak 2. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BIH kojima je propisano „da sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini te treba imati za cilj i postizanje jednakosti spolova'', rečeno je na 2. Sjednici Općinskog vijeća Čitluk koja je održana jučer.

Traže preispitivanje navedene odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine te njezino usklađivanje sa odredbama Ustava FBIH, Ustava Hercegovačko-neretvanske županije i Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BIH.

Nezadovoljstvo zbog ove odluke ranije su iskazali općinski načelnik Marin Radišić, te brojni hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti.

Podsjećamo, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je u novoosnovani Općinski sud u Čitluku imenovao predsjednika suda i jednog suca iz reda hrvatskog naroda, dvoje sudaca iz reda bošnjačkog naroda i jednog suca iz reda srpskog naroda.

Prilikom imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, naglašeno je, da se primjenjuje nacionalni balans iz Popisa stanovništva iz 1991. godine na županijskoj razini, odnosno razini okruga u Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close