Kontraverzni predsjednik

Izbjeglički val je ‘organizirana’ invazija: Tko će ostat i borit se protiv ISIL-a

Vijesti / Flash | 27. 12. 2015. u 08:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Češke Miloš Zeman je izjavio da izbjeglički val u Europi predstavlja "organiziranu invaziju" i dodao da bi se mladići iz Sirije i Iraka umjesto toga trebali boriti protiv džihadista Islamske države.

"Duboko sam uvjeren da smo suočeni sa organiziranom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbjeglica", poručio je Zeman u božićnoj poruci građanima Češke, a prenela je agencija AFP.

On je dodao da je "moguće" suosjećati sa izbeglicama koje su stare ili bolesne, kao i sa djecom, ali ne i mladićima koji bi se, prema njegovom mišljenju, trebali vratiti kući kako bi se borili sa džihadistima.

"Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od ISIL-a", istaknuo je Zeman, koji je za predsjednika Češke izabran početkom 2013. godine.

Zeman je dodao da njihov bijeg iz ratom razorenih zemalja Bliskog Istoka samo potiče jačanje Islamske države. Ovo nije prvi put da je Zeman zauzeo kontroverzan stav po pitanju najveće izbjegličke krize u Europi još od završetka Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Češke je u studenom tako prisustvovao antiislamskom skupu u Pragu, u društvu desničarskih političara i pripadnika jedne paravojne jedinice. Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je i ranije kritizirao Zemanove komentare, izjavio je da je predsjednikova božićna poruka bazirana na "predrasudama i njegovom uobičajenom pojednostavljenju stvari".

Izbjeglice nisu jedina meta Zemanovih oštrih komentara, budući da je on prošlog tjedna rekao da bi Češka trebala uvesti euro prvog dana nakon što iz eurozone izađe prezadužena Grčka, što je potaklo službenu Atenu da povuče svog veleposlanika iz Praga, prenosi RTS.

Kopirati
Drag cursor here to close