Dražen Barbarić

Izbjeglička ruta preko BiH bi se ispolitizirala

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 12:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Balkanska izbjeglička ruta" od jučer je službeno i zatvorena. Naime, Slovenija je počela primjenjivati novi režim ulaska u Schengensku zonu i više ne prima izbjeglice bez validnih putovnica i viza. Hrvatska je uradila isto, kao i Srbija i Makedonija.

Na pitanja kako bi promjena rute mogla utjecati na BiH, odnosno očekuje li se sada njihov dugo najavljivani prolazak odgovore je dao Dražen Barbarić, politolog sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Krah u EU

Izbjeglička ruta je zatvorena, a migranti bez validnih dokumenata i viza neće moći ući u zemlje Europske unije.

"To je bilo očekivano. Samo je bilo pitanje vremena da krene domino efekt, jer se čekala odluka Austrije. Svi su govorili kada Njemačka, u ovom slučaju Austrija, zategne konce, zemlje na balkanskoj ruti će učiniti istu stvar jer nijedna zemlja ne želi postati sabirni centar", rekao je Barbarić za N1.

Humanitarne pomoći za izbjeglice nema, kiša pada danima i čini se da će granica s Makedonijom ostati zatvorena.

"Čini se da je najbolja opcija koju je Turska predložila. Izbjeglice koje nemaju izglede za azil da se vrate u Tursku, a ostali da se iz Turske transferiraju u europske zemlje. Na taj prijedlog su skočile sve organizacije koje se bave ljudskim pravima. Schengenski režim je krahirao, Europol ne nadzire u pravoj mjeri sve granice. Jednostavno, na institucionalnoj razini EU sve je krahiralo", rekao je Barbarić.

Ipak, on je istaknuo da je EU ostala konzistentna i otvorena prema izbjeglicama.
Nove rute definitivno mogu utjecati na stabilnost.

"Smatram da je odnos na relaciji Berlin-Ankara najvažniji faktor za stabilnost. Za očekivati je da se stvore nove rute s obzirom na potencijalne nove rute i broj novih izbjeglica europskom tlu, a posebno na grčkom. Veliki broj migranata će tražiti nove kanale i tu su sve opcije otvorene."

BiH nova ruta

"Ako bi gledali geografski onda postoji mogućnost. Kada bi se otvorila neka južnija ruta, koja bi uključivala BiH, ne znam koliko bi to odgovaralo migrantima jer ako uđu u BiH ili Hrvatsku, a svi ostali okolo zatvore granicu, onda izbjeglice nemaju kuda proći do "srca EU"", kazao je gost Novog dana.

Naglasio je i da bi eventualna ruta preko BiH dodatno zakomplicirala situaciju u BiH.
"Mislim da bi to zakompliciralo priču i na unutrašnjim procesima kao i na putu BiH k EU s obzirom da se kod nas sve može i pokušava ispolitizirati", mišljenja je Barbarić.

Podsjetimo, austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner za njemački list Die Welt je rekla da Balkanska izbjeglička ruta, glavni prolaz za migrante prema sjevernim europskim zemljama, ostat će trajno zatvorena.

U srijedu je Makedonija zatvorila granicu s Grčkom za ilegalne migrante, nakon što su Slovenija, Hrvatska i Srbija najavile stoge mjere za ulazak migranata.

Dodala je da će tako jasan i čvrst signal odvratiti migrante od toga da iz Turske prelaze prema europskim obalama.

Inače, Bosna i Hercegovina već mjesecima govori kako je spremna za mogući prolazak izbjeglica kroz BiH, a provodile su se i aktivnosti gdje su inspekktori radili u nekoliko smjena kako bi imali uvid u situaciju na 'kriznim točkama'.

Prema podacima iz Ministarstva obrane BiH, naša zemlja može primiti samo 2.000 izbjeglica, a za smještaj izbjeglica planirani objekti u vojarnama u Bugojnu, Semizovcu, Sarajevu, Banja Luci i Kalinoviku.

Riječ je o vojarnama koje se već godinama ne koriste, a procjena je kako bi se uz minimalnu prilagodbu postojećih zgrada u njih moglo smjestiti oko tisuću i tristo izbjeglica. Njih još 500 do 700 privremeno bi utočište moglo dobiti pod šatorima.a

Kopirati
Drag cursor here to close