Dobrodošli

Izbjeglice u BiH čeka urušena vojarna

Vijesti / Flash | 17. 09. 2015. u 21:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Prvi je plan da migranti, ako masovnije pristignu u Bijeljinu, budu prebačeni do urušene vojarne Krepšić - Marković polje u Brčkom, pišu Nezavisne novine navodeći kako je to podatak koji svjedoči činjenici da se iako se u BiH provode pripreme za prihvat izbjeglica, ne bi se moglo reći da ćemo ih dočekati potpuno spremni.

"To jeste ogroman prostor, ali je naša procjena da nije siguran zbog urušenosti. Raspolažemo sa oko 1.000 šatora, deka, vreća za spavanje i plan je da se ti šatori, koji su obiteljskog tipa, adaptiraju na ulazu u Brčko, na livadi. Bijeljina je od Brčkog udaljena oko 40 km, još do granice to je nešto manje od 70 kilometara, pa ćemo vidjeti s nadležnim službama, štabom RS i resorima na razini BiH, kako bi bili prevoženi i je li ta opcija prihvatljiva", rekao je za Nezavisne novine Denis Šehanović iz Crvenog križa Brčko.

Novine navode kako se čini da je ulazak sirijskih izbjeglica u BiH pitanje trenutka, za šta se spremaju svi nadležni resori u zemlji. Potvrdilo je to i Ministarstvo sigurnosti.

"Sigurnosne agencije u BiH vrše intenzivne pripreme za prihvat i registraciju izbjeglica u slučaju da se trenutna izbjeglička ruta pomjeri prema BiH", priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Istodobno, Granična policija BiH uputila je danas prijedlog Ministarstvu sigurnosti BiH za iniciranje donošenja odluke Vijeća ministara BiH o načinu prihvata stranaca u slučaju masovnog priliva, koja bi im dala jasniju sliku ili eventualno drukčije postupanje u odnosu na važeće propise.

Nezavisne novine navode kako je izvjesno da će pokušati ući na Bijeljinu, iako Žarko Ćosić, načelnik Centra javne sigurnosti Bijeljina, smatra da zasad nema naznaka da će izbjeglički val prijeći u ovu lokalnu zajednicu, ali će biti određene i eventualne lokacije za smještaj izbjeglih, uz suglasnost Štaba za izvanredno postupanje RS.

I rukovodstvo općine Zvornik spremno je u suradnji s nadležnim institucijama odgovoriti na situaciju.

No, trenutni kapaciteti Crvenog križa u BiH su skromni.

"Minorne su zalihe koje imamo, nekoliko šatora i nešto hrane. To nije ništa za priliv izbjeglih koji se očekuje. Od prostora imamo vojarnu kod Hadžića, koja je ogroman prostor, ali treba malo ulaganja u njezinu adaptaciju. Tu su hangari, kuhinje, prostor za vojsku... Imamo dom mladih u Vogošći i Modriči, a to su manji kapaciteti, kao i prostorije u Bijeljini", kaže za Nezavisne Branko Leko, glavni tajnik Društva Crvenog križa BiH.

U međuvremenu, Ministarstvo obrane BiH i dalje vrši analize lokacija i kapaciteta vojnih lokacija koji se mogu ustupiti na raspolaganje za potrebe privremenih prihvatnih centara na području Bijeljine, Trebinja i Unsko-sanske županije, kao i na drugim lokacijama u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close