Bradara

Izaslanici pod gripom: Klub Hrvata analizira Zakon o MIO

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 16:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta na posljednja dva zasjedanja nisu se uspjeli izjasniti o novom zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO), koji je predložila Vlada Federacije BiH.

''Nekoliko izaslanika nije bilo nazočno na sjednici zbog zdravstvenih razloga budući da u Federaciji vlada epidemija gripe. Na dnevnom redu su veoma važni zakoni, te kako bismo ostali u proceduri odlučili smo da odgodimo sjednicu za 2. veljače'', izjavila je za Fenu predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Istaknua je da je Klub Hrvata od predlagača zakona o MIO dobio tražene podatke, koje još analizira.

''Uglavnom, nismo protiv donošenja zakona. Imamo podatke koji su različiti i koji su još za analize. Javile su nam se pojedine skupine koje su najugroženije u zakonu o MIO. Imamo podatke o policajcima, a danas su nam se javili i obrtnici. Radi se o tome da naša sva poljoprivredna gospodarstva imaju tretman obrta pa je pitanje kada se donese zakon što će biti s njima. Umirovljenici kada odu u mirovinu neće moći imati dopunsku djelatnost kao obrtnici u poljoprivredi'', pojasnila je Bradara.

Navodeći da je zakon o MIO jedan od tri ključna zakona uz zakone o radu i doprinosima zaključila je da u svakom slučaju treba vremena za njegovo kvalitetno donošenje.

Osim zakona o MIO, na dnevnom redu ove sjednice bili su predloženi zakon o energetskoj efikasnosti u FBIH, nacrti zakona o turizmu, boravišnoj pristojbi, sigurnosti i zaštiti na radu o kojima je održana rasprava, a glasanje će biti obavljeno u nastavku sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta 2. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close