Stroža pravila

Izaslanici Doma naroda bi mogli krivično odgovarati ako lažiraju podatke o stanovima u Sarajevu

Izaslanici su istu izjavu dužni ovjeriti kod notara ili u općini te dostaviti ovjerenu kućnu listu obiteljskog domaćinstva.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2019. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će od travnja ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život i zakup stana potpisati i izjavu da oni i članovi njihovih domaćinstava nisu vlasnici nekretnina na području Kantona Sarajevo. Ukoliko bi dali lažne podatke, mogli bi i krivično odgovarati.

Dostava ovjerene kućne liste

Ovo je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrđeno u Domu naroda Parlamenta FBiH. Izaslanici su istu izjavu dužni ovjeriti kod notara ili u općini te dostaviti ovjerenu kućnu listu obiteljskog domaćinstva. 

Pročitajte još

To je potvrdio sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, koji kaže da je CIN-ovo istraživanje o zloupotrebama izaslanika od prije dvije godine doprinijelo ovim promjenama.

Novinari CIN-a su otkrili da su izaslanici od početka 2015. godine ugovarali unajmljivanje za stanove koji, uglavnom, nemaju uvjeta za život ili daleko od zgrade Parlamenta, a u nekim su živjeli i drugi ljudi. Jedan izaslanik je imao stan, ali mu je Parlament FBiH plaćao zakup kuće u izgradnji kod prijatelja. Najmanje polovina izaslanika uopće nije koristila zakupljene stanove, a u razgovoru sa novinarima CIN-a nisu znali reći ni gdje se oni nalaze.

Video: Stroža pravila za naknade izaslanika

Za dvije i po godine za troškove odvojenog života za 35 izaslanika ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

Zbog toga je Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od Doma naroda Parlamenta FBiH zatražila dokumentaciju o izaslanicima koji koriste naknadu za odvojeni život. Predmet je u radu. Sjednica Administrativne komisije u starom sazivu nije održana od kolovoza 2017. godine kada je CIN objavio istraživanje. Tek formiranjem novog saziva Doma naroda i imenovanjem novih članova Komisije na dnevnom redu je raspravljano o pravilima korištenja ove naknade.

Promjena pravila i u Predstavničkom domu FBiH

Pravila su početkom godine promijenjena i u Predstavničkom domu FBiH, također nakon CIN-ovog istraživanja.

U priči iz prošle godine novinari su otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prijevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milijun maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Da bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac je od tada dužan dostaviti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.

Ove privilegije u 2018. godini je koristilo još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prijevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira putuju li zaista.

Obilazeći adrese na kojima se stanovi nalaze, novinari CIN-a su otkrili da ih većina zastupnika ne koristi – u njima žive njihova djeca ili drugi ljudi. Oni stanove unajmljuju od prijatelja, rodbine i poznanika.

Kopirati
Drag cursor here to close