Žene u parlamentu

Izabrane žene za Zastupnički dom Parlamenta FBiH: Od trgovkinja, glumica, do liječnica

Vijesti / Flash | 12. 11. 2014. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana 21 žena, te one tako čine 21,43 posto ukupnog broja predstavnika u Parlamentu Federacije BiH. Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE donose kratke biografije žena koje su izabrane u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Pirić Elzina (SDA) je rođena 8. listopada 1980. godine. Po zanimanju je diplomirana kriminalistica, zaposlena je u RMU ''Banovići'' d.d. Predsjednica je asocijacije mladih OO SDA Banovići, članica Izvršnog odbora Asocijacije žena OO SDA Banovići i članica izvršnog odbora OO SDA Banovići, piše Soc.ba.

Ćenanović Aiša (SDA) je rođena 1967.godine. Po zanimanju je diplomirana inženjerka strojarstva, zaposlena je u KJKP ''Sarajevogas'' na radnom mjestu vodeće inženjerke za puštanje u pogon unutarnjih plinskih instalacija. Članica je radne grupe za realizaciju projekta ''Harmonizacija tehničke regulative za plinski sektor u zemljama jugoistočne Europe''. Ima položen stručni ispit i dobitnica je certifikata u stručnoj oblasti ''Instalacije plina'' od strane njemačkog udruženja za plin i vodu DVGW. Ona je i predsjednica Asocijacije ''Fatma'' koja djeluje na području Općine Ilidža.

Pojskić Belma (SDA) je liječnica medicine, profesorica na Sveučilištu u Zenici, specijalistkinja interne medicine i subspecijalistkinja kardiologije u KBZ u Zenici. Općinska je vijećnica i predsjednica Kluba SDA u OV Zenica. Predsjednica je Povjerenstva za edukaciju Liječničke komore ZDŽ.

Kenela (SDA) je dugogodišnja politička aktivistica. Magistrica je humanističkih znanosti i doktorica pedagoških znanosti, te predsjednica Asocijacije ''Fatma''.

Mutap Emina (SDA) je diplomirana pravnica.

Zahirović Nermina (SDA) rođena je 7. siječnja 1979. godine. Završila je Gimnaziju. Zaposlena je u Županijskoj skupštini Herceg-Bosanske županije na mjestu tajnice Kluba Bošnjaka.

Marjanović Zana (SBB) je rođena u Sarajevu 31. svibnja 1983. godine. Ona je bosanskohercegovačka kazališna, televizijska i filmska glumica. Pohađala je čuvenu srednju školu za glumu Fiorello La Guardia, High School of Music, Art and Performing Arts u New York-u. Diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Stalna je članica Komornog teatra 55, te osnivačica i predsjednica Magacin Kabare-a.

Šestić-Begović Anela (SBB) je doktorica po zanimanju, ima dvije specijalizacije i to jednu iz obiteljske medicine i jednu iz dijagnostičke radiologije. Trenutno radi u JU ''Županijska bolnica Zenica'' na mjestu šefice Odjela za radiologiju.

Duraković-Hadžiomerović Jasna (SBB) je profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Diplomirala je na Sveučilištu u Washingtonu u SAD-u, a magistrirala i doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kratina Alma (DF) rođena je 29. prosinca 1966. godine. Diplomirala je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Trenutno angažirana kao stručna suradnica u Veterinarskoj stanici ''ZEVET''. Osnivačica je i predsjednica Udruženja građana ''Žene Dalija'' Zenica, osnovanog da pomogne ženama slabijeg materijalnog statusa.

Kunovac Amra (DF) je rođena 1967. godine. Po zanimanju je diplomirana bioinženjerka.

Haračić Amra (DF) je rođena 1987. godine. Diplomirana je pravnica sa radnim iskustvom u pravosuđu.

Galić Suzana Franjka (DF) je rođena 1959. godine. Po zanimanju je trgovkinja.

Katić Darijana (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne ) je glavna tajnica ŽO HDZ BiH HNŽ.

Josipović Slavica (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne ) je rođena 1959. godine. Diplomirala je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Džambas Zdenka (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne,) je direktorica srednje škole ''Novi Travnik“.

Zubić Jasmina (SDP) je rođena 25. rujna 1958. godine. Visoku spremu je stekla na Ekonomskom fakultetu, odsjeku Poslovne ekonomije – smjer marketing. Članica je Vijeća za ekonomski razvoj SDP BiH.

Hadžiahmetović Azra (SBiH) je rođena 1956. godine. U Beogradu je magistrirala na Ekonomskom fakultetu, a u Sarajevu doktorirala 1995. godine. Još od 1989. godine radi na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, prvo kao asistentica, viša asistentica i docentica, potom kao vanredna, a danas kao redovna profesorica. Proteklih godina bila je predsjednica Vijeća stručnjaka u Vanjsko-trgovinskoj komori BiH, alternativna guvernerka u Međunarodnom monetarnom fondu, guvernerka BiH u Svjetskoj banci, te redovna izvjestiteljica za ekonomska pitanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Đogić Elma (Laburisti BiH) je rođena 1. rujna 1989. godine, 2011. godine diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu i stekla zvanje bachelora socijalnog rada. Tajnica je Udruženja socijalnih radnika USŽ od 2012. godine i tu funkciju obavlja i danas. Trenutno je nezaposlena, ali obavlja volontersku funkciju predsjednice Mjesne zajednice Velika Kladuša.

Predstavnice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su još i Hadžić Azra (SBB) te Halilović Mirela (BPS), čije biografije Soc.ba nije uspio pronaći.

Kopirati
Drag cursor here to close