Mujica

Iza politike EU prema Rusiji stoji nevidljiva ruka SAD

Vijesti / Flash | 27. 06. 2016. u 07:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jose Mujica, bivši predsjednik Urugvaja, vjerojatno je jedini predsjednik na svijetu koji osobnim primjerom asketizma pokazuje svom narodu kako treba živjeti. Iako su ga mediji nazvali „najsiromašnijim predsjednikom na svijetu“, on odgovara da to nije tako, jer ima sve što mu je potrebno. „A siromašan je samo onaj kome je potrebno mnogo“.

Svoj mandat predsjednika Mujica je završio prošle godine. Narod Urugvaja priredio mu je svečan isprac´aj, a on je nastavio živjeti onako kako je živio i do tada — bez predsjedničkih privilegija, bez osiguranja, tajnika i mercedesa, na skromnoj farmi gdje uzgaja povrc´e i cvijec´e.
Ovih dana Mujica c´e na prvom sajmu knjiga u Andric´gradu promovirati knjigu 'Sjec´anje zatvorenika', u kojoj se kroz priču o tupamarosima, partizanima koji su svojevremeno pljačkali banke i dijelili novac sirotinji, ispisuje i njegova biografija. Jose Mujica, suvremeni Robin Hood, proveo je 12 godina u zatvoru da bi kasnije, kao predsjednik, nastavio pomagati svom narodu, između ostalog i dajuc´i sirotinji vec´i dio svoje plaće, kao što i danas čini sa mirovinom.

U intervjuu za 'Sputnik' Mujica komentirajući suvremenu političku scenu u svijetu kaže:

''Mislim da c´e posle 'brexita‘, ako se to i konkretizira, doc´i do slabljenja Europske unije, ali sumnjam da c´e se to dogoditi. Ne vjerujem da c´e do toga zaista doc´i. U Europi su ojačali ultranacionalizmi. Ja nisam protiv nacionalizma, smatram to čak prirodnim osjećanjem, ali kad nacionalizam postaje agresivan i bolestan, to je opasnost za cijeli svijet. Nec´e sve to izac´i na dobro. Može doc´i do niza sukoba. Mi imamo jako loša iskustva, i ne bih volio da neka ultranacionalistička osjec´anja koja se javljaju u Europi i dalje jačaju. To je opasnost za cijeli svijet“.

Bivši predsjednik Urugvaja smatra da je politika Europe prema Rusiji bila trapava.

''Bila je vrlo neinteligentna. Trebalo im je biti jasno da su dimenzije Rusije most ka cijelom svijetu, i zato se Europa nije trebala sukobljavati s Rusijom. Time ona primorava Rusiju da se brani, čime se zaista nanosi šteta toj zemlji, ali i Europi. To je veliki gubitak za EU i svi ti sukobi su beskorisni. Nisam siguran da iza te politike ne stoji nevidljiva ruka Sjedinjenih Država. Točno je da c´e, ako Europa oslabi, SAD ojačati, ali to nije dobro. U ovom trenutku vidim zaista mnogo nepoznanica, s obzirom na to da je glavni interes Sjedinjenih Država u međunarodnoj politici da smanje prestiž koji trenutno ima Kina“.

Nekadašnji predsjednik, koji zarađuje za život bavec´i se poljoprivredom, ističe da treba živjeti razborito, sa onim što je neophodno… I tako do smrti.

''Tako treba biti i u jednoj republici, a ne da dođu neki kraljevi. Treba rec´i ’ne‘ kraljevima koji misle da postoje razlike u krvi, da im krv daje pravo, a u republici odluke treba donositi vec´ina. Ja pokušavam živjeti kao vec´ina mog naroda, a ne kao manjina privilegiranih. Ja nisam kriv ako su drugi otišli stranputicom i žele iskoristiti politiku kako bi živjeli bajno, kao bogataši. Za mene je politika strast, nije profesija. Nisam ušao u politiku da bih se obogatio. U nju sam uložio cijeli svoj život…“

Kopirati
Drag cursor here to close