Uredba

Iz Vlade FBiH pojašnjavaju: Povećanje naknada sa 1 KM na 250 KM je samo usklađivanje i ništa više

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 08:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na sjednici održanoj 2. veljače Uredbu o izmjenama Uredbe o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće. Glavni cilj ovih izmjena bio je povećanje naknada.

Sporne naknade su izmjenama Uredbe 2013. godine smanjene na jednu konvertibilnu marku, ali su sada ponovo povećane na 250 KM.

Iz Ureda premijera Vlade FBiH kažu za Klix da je spornu Uredbu pripremilo Ministarstvo pravde FBiH te da oni mogu komentarati sve vezano za Uredbu.

Iz Ministarstva pravde FBiH, koje je pripremilo Uredbu, kažu da su oni samo ispoštovali zahtjev Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika.

Naime, spomenuta Komisije je u svibnju 2015. zatražila da se primanja članova Vlade FBiH usklade s primanjima članova oba doma Parlamenta FBiH.

Tada su Komisiju za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika činili ministri iz SDA, HDZ-a BiH i DF-a (Vjekoslav Mandić, Zora Dujmović, Elvira Dilberović, Salko Bukvarević i Reuf Bajrović).

Na pitanje zašto se čekalo šest mjeseci da bi bio ispunjen zahtjev Komisije, iz Ministarstva pravde FBiH kažu da je rekonstrukcija Vlade FBiH otežala posao kao i da je, vjerovatno, bilo i novih zahtjeva kojima je urgirano da se ispoštuje zahtjev Komisije.

Ipak, iz Ministarstva pravde FBiH kažu za Klix.ba da su oni samo pripremili tekst uredbe a da je Vlada FBiH u konačnici uredbu usvojila pri čemu je mogla spomenuti iznos smanjiti ili dodatno povećati.

Nije poznato da li se neko od ministara u Vladi FBiH usprotivio povećanju vlastitih primanja.

Kopirati
Drag cursor here to close