Rotterdam

Iz Rezolucije EPP-a izbačeno ''legitimno predstavljanje''. Što to znači?

EPP poziva na hitno rješavanje izborne reforme na inkluzivan način, pridržavajući se zahtjeva za članstvo u EU.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2022. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska pučka stranka usvojila je rezoluciju koju je HDZ podnio njezinom Kongresu uz sitne izmjene.

Dovoljno je da pogledate boldirani dio teksta, koji se tiče izbornog zakona, a u kojemu se navodi poziv "na brzo rješavanje izbornih reformi na sveobuhvatan način, u skladu sa zahtjevima članstva u EU. Izborne i ustavne reforme, u skladu s načelima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda, što uključuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana."

Dakle, EPP poziva na implementaciju presuda međunarodnih i Ustavnog suda BiH, baš kao i politički lideri Hrvata u BiH i Hrvatskoj, naglašavajući pritom ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

Kako piše Dnevnik.ba, ono što Bošnjaci slave u medjima, je izostavljanje termina legitimno predstavljanje, odnosno dviju rečenica u kojima se ovaj termin navodi.

Legitimno predstavljanje je komplementaran pojam s realiziranom konstitutivnošću naroda, odnosno konzumiranjem iste, riječ je dakle o sličnoznačnim pojmovima koji podrazumijeva jedan drugog. Kad EPP ne bi podržao legitimno predstavljanje, ne bi podržavao jednakopravnost konstitutivnih naroda, niti presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja poziva na osiguranje legitimnog predstavljanja.

EPP je, dakle, uklonio redundanciju iz svog teksta. Ono što je izrazio kroz 4-5 rečenica, izrazio je kroz dvije, s istim značenjem.

Definicija redundancije sa stranice enciklopedija.hr: "Višak obavijesti u komunikaciji radi sigurnijega prenošenja obavijesti, sprječavanja nesporazuma i boljega nadzora nad prenošenjem obavijesti. Postoje neredundantni i redundantni kodovi. Kod neredundantnih kodova gubitak svakoga pojedinog elementa uzrokuje gubitak obavijesti, dok se kod redundantnih kodova mogu izgubiti pojedini elementi, a da ne dođe do gubitka obavijesti. Jezik je nužno redundantan kod jer je pri svakoj ljudskoj komunikaciji prisutna i određena količina buke u priopćajnome kanalu. Ta buka može biti fizička, stvarna buka, ali može biti i buka u prenesenome smislu (npr. dekoncentriranost primatelja). Unatoč buci primatelj će ispravno primiti poruku ako postoji dovoljna količina redundancije."

"NACRT hitne rezolucije br. 6 koje je HDZ / Hrvatska podnio Kongresu EPP-a, Rotterdam (Nizozemska), 31. svibnja – 1. 2. lipnja 2022

“Europska perspektiva Bosne i Hercegovine”

U kontekstu drastično pogoršanog sigurnosnog okruženja u Europi uvjetovanog neviđenom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, Europska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore da usmjeri jugoistočnu Europu prema ubrzanom prihvaćanju temeljnih europskih vrijednosti.

Kako je zaključeno u Rezoluciji o hitnoj situaciji EPP-a na Kongresu EPP-a u Zagrebu 2019., "Zapadni Balkan ostaje regija od strateške važnosti za EU jer stabilnost, gospodarski i društveni razvoj regije imaju izravne posljedice za EU". Pri tome proces pristupanja igra ključnu ulogu u osiguravanju transformacije Bosne i Hercegovine u stabilnu i dobro funkcionirajuću europsku državu.

1. EPP je zabrinut zbog nedostatka reformi koje bi trebale biti usvojene u skladu s četrnaest ključnih prioriteta postavljenih u Mišljenju Europske komisije. Za dobivanje statusa kandidata, EPP čvrsto vjeruje da je potrebno što prije provesti barem nekoliko prioriteta, među kojima je od posebne važnosti izborna i ustavna reforma, kao i osiguranje funkcioniranja svih državnih institucija. Paralelno bi se trebao postići značajan napredak u provedbi drugih vitalnih reformi kao što je jačanje mehanizama koordinacije o pitanjima EU, osiguravanje učinkovite koordinacije i kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama te provedba antikorupcijskih mjera.

2. EPP pozdravlja zaključke sastanka Europskog vijeća od 24. do 25. ožujka 2022. o Bosni i Hercegovini. EPP podržava nastavak posjeta predsjednika Europskog vijeća Sarajevu, čime se potvrđuje najviši stupanj angažmana u postizanju dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi. Također pozdravljamo napore svih institucija, uključujući Europsku komisiju, Europsku službu za vanjske poslove, Ured visokog predstavnika i Venecijansku komisiju, da pomognu političkim liderima u Bosni i Hercegovini da pronađu konsenzus. Pozdravljamo korake koje su poduzeli čelnici BiH i zastupnici da postignu političke dogovore i usvoje zakonske izmjene kojima je omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru u prosincu 2020. godine, naglašavajući multikulturalnu stvarnost BiH.

3. Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Svako neustavno secesionističko djelovanje, koje izlazi iz ustavnog i zakonskog okvira, mora prestati, a trenutna blokada institucija mora se odmah prekinuti kako bi se Bosni i Hercegovini omogućilo da se uhvati u koštac s potrebnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu.

4. EPP podržava politički dijalog kojem se mora dati prioritet u odnosu na blokiranje najvažnijih političkih procesa i reformi, čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalni rizik za demokraciju, stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

5. EPP poziva na brzo rješavanje izbornih reformi na sveobuhvatan način, u skladu sa zahtjevima članstva u EU. Izborne i ustavne reforme, u skladu s načelima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda, što uključuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana.

6. EPP poziva sve političke čelnike i institucije u Bosni i Hercegovini da daju svoj konstruktivan doprinos osiguravanju poštenih izbora i da u ovaj proces uključe sve sestrinske stranke EPP-a."

Kopirati
Drag cursor here to close