Ponovo uspostaviti Interresornu radnu skupinu

Iz OSCE-a poručili: Nema vremena za gubljenje

Upravo o tom dopisu Misije OSCE-a trebali bi se na današnjoj sjednici odrediti članovi Zajedničkog kolegija budući da je to najavljeno kao jedna od točaka dnevnog reda.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2019. u 08:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosne i Hercegovine zatražila je od Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara da ponovo uspostave Interresornu radnu skupinu za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i Zakona o financiranju političkih stranaka. 

Upravo o tom dopisu Misije OSCE-a trebali bi se na današnjoj sjednici odrediti članovi Zajedničkog kolegija budući da je to najavljeno kao jedna od točaka dnevnog reda. 

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton u izjavi za Fenu je podsjetio da je Misija ranije podržavala rad te interresorne radne skupine, koja se sastojala od zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, te predstavnika Vijeća ministara i Središnje izborne komisije. 

Stoga je izrazio nadu za suradnjom s novom Interresornom radnom skupinom u cilju poboljšanja integriteta izbora u skladu s međunarodnim standardima, a naročito preporukama koje su objavili Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupa država Vijeća Europe u borbi protiv korupcije (GRECO). 

''To je dio redovne suradnje Misije OSCE-a u BiH s tijelima vlasti. Nema vremena za gubljenje o pitanju poboljšanja izbornog procesa u BiH, uključujući omogućavanje održavanja izbora u Mostaru'', jasno je kazao Berton. 

Napomenuo je da bh. građani gube vjeru u izbore, što podriva same temelje demokracije, dodajući da se povjerenje mora ponovo izgraditi kroz unapređenje izbornog procesa i administracije, čime se povećava efikasnost, sigurnost i transparentnost tog procesa. 

Ističe da područja modifikacije mogu uključivati ukidanje diskriminatornih etničkih i ograničenja vezanih za mjesto prebivališta za kandidiranje na izborima, jačanje regulatornog okvira vezanog za financiranje političkih stranaka i kampanje, prošireno pravo na podnošenje pritužbi, poboljšanja u radu općinskih izbornih odbora i biračkih odbora, integritet središnjeg biračkog spiska i unos i verifikaciju izbornih rezultata. 

Berton je izrazio nadu da će uskoro doći do usvajanja tih izmjena zakona, ali napominje da će usvajanje te vrste amandmana zahtijevati političku volju, koja je proteklih godina bila vrlo nedostižna. 

''Bez obzira na to, Misija OSCE-a u BiH ostaje posvećena pružanju podrške Interresornoj radnoj skupini i drugim partnerima u ovom važnom procesu'', zaključio je u razgovoru za Fenu šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Kopirati
Drag cursor here to close